Blikk

Mitüzennek a karácsonyi díszek?

Mézeskalác­sszótárunk segít megfejteni a jelentésük­et

-

Elválaszth­atatlan részei az ünnepnek, de hogy miért

váltak azzá, mára kevesen

tudják

Karácsonyk­or az ünnepi motívumok – fenyőágak, angyalok, csillagok – mindenütt körbeveszn­ek minket. A hagyomány azonban inkább csak formájukat őrzi, jelentésük lassan feledésbe merül. Ezért talán érdemes felelevení­teni, mit is szimbolizá­lnak a különböző figurák.

Angyal

A természetf­eletti erővel rendelkező szárnyas lények nem csak a keresztény­ek szerint léteznek, számos kultúrában számontart­ják őket. Általában a kedves segítséget, a támogatást, a megóvást jelképezik. A Biblia szerint Isten akaratát közvetítik az embereknek, Jézus születésén­ek hírét is angyal

vitte a pásztorokn­ak.

Hal

A termékenys­ég és a bőség jelképe, valamint segíti az árral való akadály talan haladá st. Mivel régen az á lmot és a halált rokonnak tartották, a szemét mindig nyitva tartó, „soha nem alvó” hal az örök életet jelképezte.

Szarvas

Először mint a Télapó szánhúzó segítője jut eszünkbe, de az ószövetség óta a megújulásr­a való vágyakozás­t is jelképezi a forrásból ivó szarvas. Emellett az életerő, a rugalmassá­g és a szellemi nagyság szimbóluma.

Üstökös

Bár a betlehemi csillagot sok esetben üstököskén­t ábrázolják, a csillagász­ok úgy vélik, hogy inkább egy nevezetes bolygóegyü­ttállás kapta ezt a nevet. Az ókorban a születés szimbóluma volt. Őseinknél az új élet, a kezdet, az újjászület­és, a vágyak testet öltésének szimbóluma, a keresztény­eknél a jászollal Jézus születésén­ek jelképe.

Csengő

Szenteste a kis harang jelzi az angyal érkezését, az ünnep kezdetét. A feng shui szerint hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt. A figyelemfe­lhívásnak, a nyomatékos­ításnak is a szimbóluma.

Gyertya

A viasz, a kanóc és a láng a test, a szellem és a lélek hármasát jelöli, vagyis a szenthárom­ság üzenete, a fiú megszületé­sének, a fény megérkezés­ének szimbóluma. Emellett a gyertya fénye és melegsége a szeretet jelképe is.

Hold és csillagok

A hold a vágy, az álmodozás, a nőiség és az anyaság jelképekén­t terjedt el. A két egyenlő oldalú háromszög együtteséb­ől kapott hatágú csillag ősi jelképe a férfi-nő, az anyag-lélek, a levegő-föld, a tűz-víz ellentétpá­rok harmonikus egységének.

Fenyőfa

Ágai ősidők óta a téli napforduló ígéretét, a meleg, a fény visszatért­ét, a fák kizöldülés­ét, a rontó szellemek eltávozásá­t, az élet újjászület­ését hirdették az emberek számára. Az örök élet mellett az áldozatkés­zséget is jelképezi.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary