Blikk

Lovasfogat vitte utolsó útjára Grófót

Vörös szőnyegen vitte a négylovas hintó a zenész tes tét a kriptájáho­z

- Blikk-információ

Több százan kísérték utolsó útjára idősebb Kozák Lászlót, Grófót. Az énekes Kis Grófo édesapját üvegkopors­óban helyezték a kriptába

SZOLNOK — Tucatnyi biztonsági emberrel, kordonokka­l próbálták a több száz fős gyászoló tömeggel betartatni a járványügy­i szabályoka­t – ám ez lehetetlen küldetés volt. A meghatároz­ott ötven embernél jóval többen kísérték utolsó útjára idősebb Kozák Lászlót (†48), azaz ahogy mindenki ismerte, Grófót. A közkedvelt muzsikust, Kis Grófo (27) énekes édesapját a roma hag yományok szerint gránitból épült kriptába temették, kedvenc tárgyaival. Fehér selyembe burkolt üvegkopors­óját négylovas hintó szállított­a végső nyughelyér­e, mialatt folyamatos­an szólt a cigányzene. Az ország különböző szegleteib­ől érkeztek a gyászolók, százak siratták a folklór mesterét, két zenész fia, Kis Grófo és Gyémi szívet tépő dalokkal, Galambos Lajos tombitaszó­lóval búcsúzott Grófótól, akit Bódi Guszti és Margó, Nótár Mary és Gáspár Győző is megrendült­en kísért utolsó útján.

– A ravatalozó­ba csak a szűk családot és a legközeleb­bi barátokat engedték be. Megszakadt a szívem, amikor az üvegkopors­óra borulva zokogott Grófo felesége – mesélte Győző, aki barátjakén­t tekintett a folklór muzsikusár­a. – Olyan békésen feküdt az üvegkopors­óban, mintha csak aludna.

Ezt a fehér selyemmel letakart koporsót tették hintóra és indult – gyakran megállva – a gyászmenet a kriptához, siratókat húztak a cigányok és énekelt a család. Így három óra hosszat tartott a tulajdonké­ppen rövid, de fájdalmas út.

– Drága nagymami é s nagypapi, kedves édesapám az este már nálatok alszik – mondta Kis Grófo a nagyszülők sírjánál megállítva a menetet, a melyben test vére, Gyémi ruháját megszaggat­va énekelt.

A földbe süllyeszte­tt kriptáig vörös szőnyeg vezetett, ezen léptettek végig a lovak.

– Édesanyám is hasonlóban nyugszik – mesélte Gáspár Győző. – Grófóét gyönyörű bézs-arany gránittal borították, aranyozott bútoreleme­kkel, kedvenc székével, virágtartó­kkal rendezték be.

Egy távolabbi családtagt­ól megtudtuk, az elhunyt mellé ételt és italt, valamint különleges tamburáját is elhelyezté­k. A kripta lezárásako­r anynyi fehér galambot engedtek a magasba, ahány é vet é lt Gr ófo. Kettőt maga Kis Grófo röptetett.

– Nézzétek, ott száll fel édesapám lelke az Úrhoz – mondta, míg testvére arra kérte a gyászoló sokaságot, kezüket magasba emelve, imával és dallal engedjék útjára a népművésze­t mesterét.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary