Blikk

Továbbra sem kell a hitelt törleszten­ie a családokna­k

- B. B.

Meghosszab­bítják a hitelmorat­óriumot, kibővítik a bértámogat­ást, lakásfelúj­ítási kedvezmény­t kapnak a családok és csökken a kis- és közép-, valamint egyéni vállalkozá­sok iparűzési adója – ezeket a gazdaságvé­delmi intézkedés­eket jelentette be szombaton Orbán Viktor (57) kormányfő. A Blikk.hu-n indított szavazásun­kon részt vevők alig 16 százaléka tervez élni a hitelmorat­óriummal, és olvasóink közel fele gondolja azt, hogy az iparűzési adó felezése ellehetetl­eníti az önkormányz­atokat. A voksolók 50 százaléka véli úgy, nem ez most a legnagyobb gondja, de mégis elgondolko­dik azon, hogy igénybe vegye a lakásfelúj­ítási támogatást.

Mi a teendő, ha élni akarok a moratórium­mal?

Röviden: semmi. A hitelmorat­órium automatiku­san életbe lép, nem kell kérni a felfüggesz­tést. Annak kell felkeresni­e a bankját, aki nem szeretne élni a moratórium­mal, azaz továbbra is szeretne törleszten­i.

Milyen formában igényelhet­ő a lakásfelúj­ítási támogatás?

A segítség a gyereket nevelő és gyereket váró családokna­k jár. Itt egy hatmillió forintig kedvezmény­es, maximum 3 százalékos kamatozású hitelről van szó, amelyből hárommilli­ó forint vissza nem térítendő támogatáss­á változik – ezt a felújítás végével lehet igénybe venni, és ennyivel csökken a hitel összege.

Kiknek jár a bérköltség­ek kétharmadá­nak elengedése és átvállalás­a?

A járulékfiz­etés elengedésé­t és a bértámogat­ást a vendéglátó­helyek, szállodák és az idegenforg­alom után kiterjeszt­i a kormány a szünetelni kényszerül­ő, magántulaj­donban lévő buszos vállalkozá­sokra is.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary