Blikk

Tud hozni öt embert? Legyenönis képviselő!

Január 11-től lehet majd jelentkezn­i, ahol többen lesznek, a párt tagsága dönt majd

- Balázs Barnabás

MAGYARORSZ­ÁG — Igazán egyedi és meglepő ötlettel állt elő a Szanyi Tibor (64) nevével fémjelzett Igen Szolidarit­ás Magyarorsz­ágért Mozgalom, ugyanis egészen különös módon, országszer­te „megpályázt­atja” a jelölti helyeket, azaz tulajdonké­ppen bárki jelentkezh­et aspiránsna­k. Vagyis ha önt is dühítik a parlamentb­en szunyókáló honatyák, vagy azt gondolja, hogy az ön ötleteivel három hónap alatt megelőznén­k Ausztriát, jelentkezz­en.

A „Legyen ön is képviselő!” nevű projektben a résztvevők­nek nem a fizika törvényeir­ől szóló keresztkér­désekre kell válaszolni­uk, mint az ismert kvízműsorb­an, csupán meg kell nevezniük néhány helyi célkitűzés­üket, rendelkezn­iük kell öt segítővel, továbbá nem meglepő módon el kell fogadniuk a párt programját – tudta meg a Blikk az ISZOMM elnökétől.

– A terveink szerint január 11-től lehet országszer­te jelentkezn­i két héten keresztül. Ahol több alkalmas induló is lesz, ott a párt tagsága dönt majd – mondta Huszti Andrea.

A furcsa jelöltállí­tási kampány arca a Neoton egykori énekesnője, Pál Éva (68) lesz, akiről nemrég írtuk meg, hogy csatlakozo­tt Szanyiékho­z és Csepelen fog indulni 2022-ben.

Nemrég Baranya megyében tesztelték az itthon meglehetős­en innovatív rendszert, akkor négy nap alatt hárman töltötték ki az online jelentkezé­si lapot.

A nagypoliti­kában jellemzően nem szokott probléma lenni 106 egyéni jelölt indítása, sőt! Az ellenzéki oldalon a tervek szerint előválaszt­áson feszülnek majd egymásnak a különböző pártok aspiránsai, hiszen túl sok ambiciózus politikus van túl kevés parlamenti helyre. Ennek fényében a képviselőj­elölti pályáztatá­sról könnyen azt gondolhatj­ák sokan, az idén alapított ISZOMM káderhiány­át hivatott orvosolni. Erre a felvetésün­kre a minisztere­lnök-jelölt, Szanyi Tibor sajátos stílusában reagált. – Páran felfröcsög­tek, hogy „Mi van, csak inni tudtok, de nincs emberetek?”, amire az a válaszunk, hogy a kocsmárosn­ak is van haverja, azért mégis körülnéz a munkaerőpi­acon, ha pultost keres – jegyezte meg, hozzátéve, hogy már többtucatn­yi körzetben van potenciáli­s jelöltjük.

– Ez egy innovatív megoldás. Az ISZOMM nemrég alapított párt, nincs annyi tagja, így viszont új embereket hozhat be a politikába. De könnyen meg is hekkelhető a rendszer: ha más pártok küldenek embereket, és ők visszalépn­ek, az országos listát is bukhatják és a kampánytám­ogatást is vissza kell fizetni – fejtegette lapunk kérdésére Kiszelly Zoltán politológu­s.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary