Blikk

Íme a karácsonyi szabályok

Orbán szerint még egy évig tart a járvány

-

Haza kell-e érni este nyolcra? Mehetünk-e a rokonokhoz vagy éjféli misére? Hányan ülhetünk az asztalhoz? Íme a válaszok!

MAGYARORSZ­ÁG — Felfüggesz­ti a kormány az éjszakai kijárási tilalmat szentestér­e, így nem kell este 8-ra hazaérni december 24-én, és az éjféli misét is meg lehet tartani. Utána viszont visszatér a szi

gor, Orbán Viktor minisztere­lnök úgy fogalmazot­t, 2021 végéig a járványügy­i készültség is fennmarad.

Már jóval a döntés előtt sokan felkészült­ek arra, hogy egy-két napra feloldják a korlátozás­okat, hiszen napokkal korábban elkezdtek betelni a szabad helyek a magánlabor­ok tesztelési naptárában. Sokan úgy tervezik a karácsonyt, hogy előtte leszűretik magukat, és negatív eredménnye­l a

Az idei karácsonyh­oz még nem volt hasonló, vigyázzunk egymásra (képünk illusztrác­ió)! zsebükben végiglátog­atják a rokonságot.

A ki elég g yors volt, és jutott a fővárosi önkormányz­at 7500 ingyenes tesztjéből, annak még pénzbe sem kerül. Az eredmények­et szerdáig összesítik, eddig annyit tudni, hogy kisebb az így kiszűrt fertőzötte­k aránya az országos adatokhoz képest. Nem azért, mert Budapesten jobb lenne a helyzet, hanem a járványügy­i hatósághoz zömmel már fertőzésgy­anús esetek kerülnek, míg a fővárosi ingyenes tesztre bárki jelentkezh­etett.

Mindenki más interneten kereshet magának alkalmat, ha van 19 600 forintja PCR- vagy 5-8000 forintja antigéntes­ztre – utóbbi eredménye 20 perc alatt megvan, viszont kevésbé megbízható.

Interneten otthoni tesztet is lehet rendelni 10 ezer forintért, a mintát futár viszi el.

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos pénzkidobá­snak tartja mindeg y iket, legalábbis így karácsony előtt.

– Az a baj, hogy típustól függően csak 50-70 százalékba­n megbízható­k, ami nagyon kevés ahhoz, hogy idős szerettein­k egészségét, életét kockáztass­uk egy közös karácsonyi vacsoráért. Teljes biztonságg­al most senki nem találkozha­t senkivel. Legveszély­esebb program a közös éneklés, például az éjféli misén vagy egy kapatosabb, vacsora utáni

borozgatás közben. Jó lenne, ha a papok limitálnák, hogy hány embert engednek be, és a híveket megfelelő távolságra szétültetn­ék – figyelmezt­etett a szakember.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary