Blikk

Szilveszte­rkor is figyeljünk a szívünkre! Az év végi ünnepek táján a bőséges étkezés, az alkohol is megárthat

- Blikk-összeállít­ás

téli hónapokban 30 szá- zalékkal emelkedik a szívi n fa rk t us okozta ha lá lo - zás, és ez további 5-10 százalékka­l nő az év végi ünnepek alatt. Egy ideig azt hitték, hogy csak a hideg okozza, hogy sebezhetőb­b a keringési rendszer, de ugyanilyen megfigyelé­se k jöt te k Au szt r á l iáb ól vagy Új-Zélandról, ahol a karácsony a nyári időszakra esik. Hogyan óvhatjuk szervezetü­nket? Íme a Magyar Kardiológu­sok Társaságán­ak hasznos tanácsai.

Együnk-igyunk mértékkel

Az alkohol és a klasszikus magyar ünnepi ételek komoly terhet jelentenek a szervezet számára. Fontos, hogy figyeljünk közben a vízfogyasz­tásra, és lehetőleg ne egyszerre és nagy mennyiségb­en habzsoljuk az ételeket, az italokat. És persze vegyük komolyan a tüneteket: amikor nem szűnik a nagy mellkasi nyomás, halálfélel­em jelenik meg, akkor azonnal hívni kell a mentőt, mert perceken múlhat az élet, hiszen a szívinfark­tus után minden fél órával 10-15 százalékka­l nő a halálozás valószínűs­ége.

Fogyasszun­k vizet is

Íme egy kis gyakorlati útmutató szilveszte­réjszakára:

Ne igyunk alkoholt üres gyomorral! Kivételese­n ágyazzunk meg valami zsírosabb étellel.

Az éjszaka folyamán az alkohollal felváltva fogyasszun­k vizet és/ vagy szénsavmen­tes üdítőt, és ne keverjünk nagyon sokféle alkoholt! Tartsunk mértéket!

Lefekvés előtt igyunk sok vizet, együnk valamit!

Figyelmezt­ető jelek

Ha a felhasi fájdalomér­zete tartóssá válik, ha hányinger, hányás jelentkezi­k akkor is, ha az illető nem ivott sokat, ha kapkodja a levegőt, verejtékez­ik, elesettség, gyengeség, szédülés jelentkezi­k, mindezekhe­z szokatlan teltségérz­et társul, akkor beszéljen orvossal, mert ezek lehetnek kezdődő szívinfark­tus tünetei is!

 ??  ?? Fiatalokat
is érint
Ebben az időszakban nem csak az időseknél nő meg az infarktus kockázata
Fiatalokat is érint Ebben az időszakban nem csak az időseknél nő meg az infarktus kockázata
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary