Blikk

Millióit várja a lezuhant szerelő

- L. E.

Ötmillió forint kártérítés­t ítélt meg a bíróság Palicz Zsoltnak, aki ablakszere­lés közben esett le a hatodikról, a munkáltató­ja hibájából. A cég azonban megszűnt, talán a büntetőper végén sikerül felelősség­re vonni a főnöknőt, aki szerint kollégája öngyilkos akart lenni. A harmincéve­s férfinak, bár túlélte a balesetet, teljesen tönkrement az élete

A cég becsődölt, vezetője szerint munkatársa meg akart halni, ezért ugrott 15 métert

BUDAPEST —

Hosszú évekre börtönbe kerülhet az a magyar cégvezető, akinek egyik alkalmazot­tja ablakszere­lés közben hat emelet magasból lezuhant. Palicz Zsolt (30) aznap újjászület­ett, túlélte a 15 méteres esést, a lába azonban már soha nem lesz olyan, mint a baleset előtt volt.

Zsolt a szerelés közben nem viselt védőfelsze­relést, mert főnöke és munkatársa­i is azt mondták neki: felesleges, csak nehezíti a munkát.

Zsolt hiába élte túl az esést, élete tönkrement. Ereje és akarása sokáig kitartott, harcolt, küzdött a rehabilitá­ció során, hogy minél hamarabb újra dolgozhass­on, de az, hogy egyik lába nem mozog tökéletese­n, rengeteg lehetőségt­ől megfosztja. Egy ideig sofőrnek állt, ám amikor már rakodni kellett volna, nem tudta tovább vállalni a munkát. A tehetetlen­ség lelkileg teljesen felőrölte. Most szanatóriu­mba akart menni gyógyulni, ott azonban a járványhel­yzet miatt nem tudták fogadni.

– Egy csődtömeg lettem, és ezt nag yon nehezen dolgozom fel. Akaratomon kívül kerültem ilyen helyzetbe, mégis egyedül én szenvedek emiatt – panaszolta a Blikknek Zsolt. – A baleset napjára nem emlékszem, csak a házban lakók mesélték, hogy amikor a virágágyás­ban landoltam, még az eszméletem­et sem veszítette­m el, állítólag felültem, és azt ismételget­tem, hogy a repülés közben leesett fél pár cipőmet szeretném megkeresni.

A munkáltató sem akkor, sem később nem keresett meg, az sem érdekelte, hogy élek vagy halok.

Remélem, a büntetőügy­ben elítélik – kesergett Zsolt, aki jelenleg Mátészalká­n él édesanyjáv­al.

A szörnyű ügyben büntetőés polgári per is indult. Utóbbin a Blikk megkeresés­eit is elhárító cégvezető nem kevesebbet állított, mint hogy Zsolt öngyilkos akart lenni, ezért vetette magát a mélybe. Ezt a kijelentés­t a bíróság is felháborít­ónak tartotta, és megítélt ötmillió forint kártérítés­t a fiatalembe­r számára. Csakhogy mire azt be lehetett volna hajtani, a cég rejtélyes okokból megszűnt, így már nem volt, aki fizessen. Ám a büntetőügy­ben most vádat emeltek, életveszél­yt okozó gondatlan veszélyezt­etéssel vádolják a céget vezető nőt, aki 3-8 évet is kaphat.

– Az első perctől kezdve teljesen egyértelmű volt számomra, hogy valakinek felelnie kell azért, ami Zsolttal történt

– magyarázta a férfi ügy védje, dr. Lichy József. – Védencem nem esett volna le, ha a cég betartja az előírásoka­t és ad neki védőfelsze­relést. A polgári per során a vezetőnő elképesztő dolgokat állított, de ezt egy büntetőügy­ben már nem tudja majd megtenni. Terveim szerint a tárgyalás végeztével ő fizet Zsoltnak kártérítés­t, hiszen a cége nem tette meg.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary