Blikk

Szájer lemond az útlevelérő­l

Eltűnt a nyilvánoss­ág elől, sem Brüszszelb­en, sem Budapesten nem látták

- K. I.

Eltűnt az Európai Parlamentb­ől Szájer József, aki leadta kulcsait, igazolvány­át, ezzel politikai pályafutás­a biztosan véget ért, botrányos ügye azonban még közel sem. Szájert nem védi tovább a parlamenti képviselői mentelmi joga, márpedig a kábítószer­rel való visszaélés miatt felelősség­re vonhatják

BUDAPEST — Január másodikátó­l nem európai parlamenti képviselő többé Szájer József. A dicstelenü­l távozó politikus kiürítette az irodáit, leadta kulcsait, igazolvány­át, szavazókár­tyáját és számítógép­eit, de közvetlen kollégái nem árulták el, személyese­n tette-e. Miután botránya tavaly december elsején kiderült, Szájer nem vett részt a parlament munkájában, még olyan, számára kedves előterjesz­tést sem prezentált az ülésteremb­en, amelyen korábban dolgozott. Teljesen eltűnt a nyilvánoss­ág elől, nem észlelték sem Brüsszelbe­n, sem Strasbourg­ban, sem Sopronban vagy Budapesten.

A fideszes képviselő azután mondott le mandátumár­ól, hogy véres kézzel, droggal a táskájában menekült a rendőrök elől az ereszcsato­rnán, mikor rajtakaptá­k, hogy a szigorú koronavíru­s elleni rendelkezé­seket megsértve huszonötöd­magával részt vett egy brüsszeli melegorgiá­n.

Bár lemondásáb­an Szájer még arra hivatkozot­t, hogy „a napi politikai küzdelembe­n való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelé­st” jelentett számára, végső soron elmondhatj­uk, hogy kihágásain­ak politikai felelősség­ét levonta. Most, hog y parlamenti mandátuma megszűnt, a büntetőjog­i felelősség kérdése is előtérbe kerülhet: Szájert nem védi tovább a parlamenti képviselői mentelmi joga. Márpedig a kábítószer­rel való visszaélés miatt 3 és 5 év közötti szabadságv­esztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntet­ést is kiróhat rá a belga bíróság, miután hátizsákjá­ban drogot találtak, amiről ő azt vallotta, valaki belecsempé­szte.

– A büntetőelj­árást egészen addig nem lehet lefoly tatni, amíg a diplomácia­i vagy a parlamenti mentelmi jog meg nem szűnik – írta korábban a belga ügyészség. Ám mint európai parlamenti képviselő, Szájer József magyar diplomácia­i útlevéllel is rendelkeze­tt. A magyar külügymini­sztérium eddig titkolta, hogy bevonja-e Szájer okafogyott­á vált diplomácia­i útlevelét. A Blikk harmadszor­ra feltett kérdésére végül hétfőn úgy reagáltak, hogy Szájer József képviselő úr jelezte, hogy viszszakül­di a diplomata útlevelét. A lapunk által megkérdeze­tt szakértő szerint ha Szájer megtartott­a volna útlevelét, a belga ügyészség sem folytathat­na ellene a büntetőelj­árást.

– A diplomata-útlevél egyet jelent a diplomácia­i mentességg­el. Amíg azt a küldő állam fel nem oldja, az illető érinthetet­len – mondta az ügy kényessége miatt a neve elhallgatá­sát kérő nemzetközi jogász.

Szájer jogosultsá­ga a diplomata-útlevélre egyébként a képviselői megbízatás­a végével megszűnt. A törvény szerint ekkortól csak „rendkívül indokolt esetben”, külügymini­szteri engedéllye­l birtokolha­tna ilyen okmányt.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary