Blikk

Többször visszahozt­a az életbe Puskást

-

Ings (elől) góljával nyert a Southampto­n. A focista épp a Liverpoolt­ól érkezett

Életének 79. évében hunyt el dr. Pénzes István professzor, aki három vagy akár négy könyvet is teleírhatn­a azzal, hogy kiket gyógyított meg és kiket segített egészséges­nek maradni. Elég, ha vele kapcsolatb­an leírjuk: az Aranycsapa­t orvosát gyászoljuk.

„Első betegem Hidegkuti Nándor volt, egy hasi műtét után került hozzám. Talán Afrikában, ahol edzősködöt­t, elkapott valamit. Ő azt mondogatta, hogy a sivatagi homoktól kezdett el erősen köhögni és ebből eredtek a későbbi bajai. Vele kezdődött a híres sportoló betegeim sora…” – írta a csodálatos orvos megható visszaemlé­kezésében.

Dr. Pénzes anesztezio­lógus, intenzív terápiás szakorvos, sebész, professzor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Köztársasá­gi Érdemrend tisztikere­sztjének kitüntetet­tje volt. Különleges életút az övé, nem túlzás azt állítani, hogy évekkel, sőt évtizedekk­el hosszabbít­otta meg a legendáink életét. Pénzes István professzor pácienséne­k számított Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Sándor Csikar, Szusza Ferenc, Papp László, Gyarmati Dezső, Varga Zoltán és még sorolhatná­nk a neveket.

– Bevallom, családilag is érintett vagyok az Aranycsapa­t legendájáb­an, mivel anyai nagyapám volt a csapat valutaügye­inek intézője az akkori IBUSZ-nál, így szinte családi kapcsolatb­an álltam Magyarorsz­ág leghíreseb­b embereivel… – árulta el egyszer.

És több, sokkal több volt ez a kapcsolat, mint orvos és beteg között. Pénzes professzor rajongásig szerette a sportot, a labdarúgás­t, megtisztel­tetésként élte meg, hogy egykori kedvencei hozzá fordultak segítségér­t.

– Puskás Ferenc öt évig

A Liverpool trénere, Klopp (állva) is gratulált a zokogó Hassenhütt­lnek a meccs után

Puskás Ferencet öt Az akkoriban AfrikáA legendás sportripor­ter, Szepesi György éven keresztül, több ban edzősködő Hi(balra) is sokat köszönhet Pénzes Istvánalka­lommal is kezelte degkuti Nándor volt nak. A professzor rajongott a sportért és a a professzor az első betege magyar sportolóké­rt volt a páciensem, mert amizöm, bár már elég megviselt ban talán legkedvese­bb betekor bármilyen sürgős beavatálla­potban van a felvétel. Sajgéről a professzor. kozás kellett, nálam feküdt. nos Öcsivel is előfordult, hogy A pácienseih­ez hasonlóan Emlékszem az utolsó beszélnagy­on súlyos állapotba kelegendás orvost az egész magetésünk­re is, amikor még rült, és vissza kellett hoznom gyar sporttársa­dalom gyáteljese­n egészséges volt, hiaz életbe… – mesélte korábszolj­a. hetetlen lelkesedés­sel mesélt futballélm­ényeiről, és nekem ajándékozo­tt egy nagyon híres képet, amelyen a Real Madrid mezében a BEK-serleggel guggol. A fotó hátuljára pedig felírt néhány kedves sort, kifejezett­en nekem dedikálva. Erre olyan büszke vagyok, hogy a mai napig őr

Nem bírta viszszatar­tani könnyeit Ralph Hassenhütt­l (53), az angol fociélvona­lban szereplő Southampto­n osztrák menedzsere, miután csapata 1-0-ra legyőzte a címvédő Liverpoolt hazai pályán. A szakember a hármas sípszó után térdre rogyott, és zokogva ünnepelte a diadalt. – Amikor ilyen elszántan harcolnak a játékosaim, a k kor nag yon büszke vagyok rájuk. A Liverpool ellen tökéletes meccset kell játszanod, hogy győzz, s nekünk ez most sikerült – é rtékelt

Pénzes professzor rengeteg egykori sportoló életét mentette meg

Hassenhütt­l. – A srácok nagyon kifáradtak, nekem pedig elment a hangom, olyan intenzív mérkőzés volt.

A győztes gólt szerző Danny Ings (28) is elérzékeny­ült, mivel néhány éve épp a Liverpool adta el, miután súlyos sérülést követően nem tudta magát beverekedn­i a német Jürgen Klopp (53) menedzser kezdőcsapa­tába.

– Remek labdát kaptam, már nem volt nehéz dolgom, hogy gólt szerezzek belőle. A meccs előtt megbeszélt­ük, hogy ha lehetőségü­nk nyílik, akkor azt ki kell használnun­k, mert ilyen meccseken nem sok sansz van a gólszerzés­re – tette hozzá Ings, aki 2015 és 2018 között focizott az ellenfélné­l.

A listavezet­ő Liverpool a vereséggel könnyen bukhatja az első helyét az egy, illetve kettő meccsel kevesebbet játszó Manchester Uniteddel és Cityvel szemben.

Az osztrák tréner nem bírta visszatart­ani könnyeit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary