Blikk

Joshi lemaradt Hofi poénjairól, ezért tanult meg magyarul

Az indiai tévés azóta összebarát­kozott a legendás nevettető özvegyével

- Sch. Zs.

Hofi Géza (†65) miatt tanult meg magyarul Joshi Bharat (65) – 1980-ban úgy érkezett hazánkba Indiából, hogy nem beszélte a nyelvet, és bántotta, hogy nem érti a legendás humorista szilveszte­ri műsorát, amelyen mindenki más kacagott

BUDAPEST — Soha nem félt a nag y változások­tól Joshi Bharat (65), aki 40 éve szinte üres zsebbel, úgy érkezett hozzánk, hogy egyetlen szót sem tudott magyarul. Hofi Géza (†65) miatt kezdte nyelvünket tanulni, azóta is napi kapcsolatb­an van a legendás nevettető özvegyével.

Az indiai születésű televíziós műsorvezet­ő egy számára teljesen idegen országba érkezett meg évtizedekk­el ezelőtt ösztöndíja­sként, zsebé

ben pár dollárral, mert a Ferihegyi repülőtére­n a többi pénzét ellopták tőle. Egyetlen szót sem tudott magyar ul, nem ér tet te a buszon utazókat, nem tudta, milyen élelmiszer­t vegyen le a bolt polcáról. Egy kabaré azonban megváltozt­atta az életét.

– 1980 szilveszte­rén ment a Hofi Tiszta őrültek háza című előadása. Mindenki fetrengett a röhögéstől körülöttem, én meg csak az igen, nem, és szavakat értettem. Kértem, hogy valaki fordítson nekem, ám azt a választ kaptam, hogy ezt nem lehet lefordítan­i, meg kell ér teni! Nagyon idegesítet­t, hogy nem értem, mit beszélnek és min nevetnek az emberek – mesélte Joshi az ATV ma este adásba kerülő, Sorok között Lutter Imrével című műsorában, amelyben azt is elmeséli, hogyan illeszkede­tt be nálunk és miért döntötte el, hogy New York helyett Magyarorsz­ágot választja. – Ma már értem Hofi humorát, az összes poénját, sőt Ady Endre és Arany János költeménye­it is.

A Blikk megkereste Hofi Géza özvegyét, akit nem lepett meg a történet.

– Joshi Bharat majd húsz éve mesélt nekem erről. Szívet melengető volt hallgatni a messze Indiából származó ifjú bábművész életének alakulását. A nyelvi nehézségéi­t és törekvését, hogy Géza miatt tudjon magyarul, értse azokat a mondatokat, amin itt annyira nevetnek. Joshit már régen a szívembe zártam. Szinte mindennapo­s telefonkap­csolatban vagyunk és mindig megnevette­tjük egymást – árulta el a Blikknek Hofi Ildikó, aki szerint 19 éve elhunyt párja amúgy is nagy hatással volt az emberekre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hofi Géza 1980-as Tiszta őrültek háza című műsora lázba hozta Joshit
Műsor
Hofi Géza 1980-as Tiszta őrültek háza című műsora lázba hozta Joshit Műsor
 ??  ?? Joshi Bharat (balra) Lutter Imre műsorában mesélt többek között a magyarorsz­ági kezdetekrő­l
Felidézte
Joshi Bharat (balra) Lutter Imre műsorában mesélt többek között a magyarorsz­ági kezdetekrő­l Felidézte
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary