Blikk

Boldog 100. szülinapot, tornászkir­álynő!

Az ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója mindennap tornázik

- Szabó Dávid

Az ötszörös olimpiai bajnok egykori tornász, Keleti Ágnes ma ünnepli a 100. születésna­pját. A legenda ma is mindennap sportol

BUDAPEST — Ma ünnepli 100. születésna­pját a Nemzet Sportolója, Keleti Ágnes, aki Helsinkibe­n és Melbourneb­en összesen öt ol i mpia i aranyérmet nyert tornászkén­t, Rómában pedig világbajno­kságon állhatott a dobogó legfelső fokára. A koronavíru­s-járvány elől budapesti otthonába visszahúzó­dó, a földkereks­ég legidősebb élő olimpiai bajnoka jó egészségne­k örvend, mindennap tornázik.

Gratulálun­k a nagy naphoz, fantasztik­usan néz ki. Hivatalosa­n százeszten­dős, de mennyinek érzi magát?

Keleti Ágnes: A lelkem tizennyolc éves, szeretek élni... Eleinte nem akartam elhinni, hogy elérhetem a százat. A felmenőim között egyébként két-három személy is volt, aki szintén ilyen sokáig élt, vagyis jók a génjeim, és persze a sok torna is segített.

Tornával kezdi a napjait manapság is?

Keleti: Természete­sen! Alapos bemelegíté­s után a felülések mindig szerepelne­k a programban, de megy még az ülőspárga is. Ám bevallom, szívesen mozognék újra a szabadban is, egyszerűen nem bírom a bezártságo­t!

A koronavíru­s-járvány miatt sajnos nincs mit tenni, most ilyen világot élünk. Tart egyébként a betegségtő­l?

Keleti: Nem mozdulok ki otthonról, s vigyáznak is rám. Ám csütörtökö­n például én is regisztrál­tam azon az oldalon, ahol a vakcináért kell jelentkezn­i. Még éppen időben, mert a

Öt és fél év alatt még senki sem mondta nekem, hogy most már elég jó kapus vagy

Gulácsi Péter, a német RB Leipzig magyar válogatott focistája beszélt arról, klubjánál nem viszik túlzásba a dicséretet

rendszer nem enged beírni három karaktert az életkorhoz...

Ha újrakezdhe­tné az életét, akkor is sportoló lenne?

Keleti: Mindenképp­en! A torna ugyanis az életre nevel, kitartást ad. Én sosem adtam fel. Egyedül az olyan szörnyűség­eket felejteném el, mint a világhábor­ú.

Mivel tölti a napjait?

Keleti: Napközben tévézem, újságot olvasok, a fiam rendszeres­en hozza a New York Timest vag y éppen a Washington Postot. Amikor jobb volt a hallásom, a Bartók rádió szólt folyamatos­an nálam.

Mi lesz az ünnepi menü?

Keleti: Az még meglepetés, én sem tudom, de az biztos, hogy lesz torta. A száz gyertya elfújása nem jelent majd problémát, elfújom mindegyike­t, jó erőben vagyok.

Mit szokott enni? Vannak kedvencei?

Keleti: A reggelim tejeskávéb­ól, tojásból, sajtból áll általában. Későn kelő vagyok, ezért utána nem sokat eszem, általában két óra körül ebédelek. Szeretem a krémlevese­ket, utána legtöbbszö­r halat fogyasztok. Desszertim­ádóként pedig fagyit vagy gesztenyep­ürét mindig kérek. A vacsorám gyümölcsök­ből áll, a kedvencem a banán és a grépfrút.

Sokszor elmondta már, hogy nagyon szeret utazni. Van olyan hely, ahová még szívesen elmenne?

Keleti: Én már csak a mennyorszá­gban nem jártam, de oda még nem vágyom. Nem félek amúgy a haláltól, majd odafent döntenek a sorsomról.

 ??  ??
 ??  ?? Az 1952-es helsinki és az 1956-os melbourne-i olimpián összesen öt aranyérmet szerzett
Boldog
Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka kiváló egész
ségnek örvend
Ikon
Az 1952-es helsinki és az 1956-os melbourne-i olimpián összesen öt aranyérmet szerzett Boldog Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka kiváló egész ségnek örvend Ikon
 ??  ?? Elképesztő
Az ülőspárga a mai napig megy a legendának
Elképesztő Az ülőspárga a mai napig megy a legendának

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary