Blikk

Trumpot kiteszik a Fehér Házból, mielőtt lejár az elnöksége?

Január 20-án adná át a hatalmat az elnök, de lehet, hamarabb távozik

- Blikk-információ

WASHINGTON — Bár kevesebb mint két hete van már csak hátra Donald Trumpnak az elnökségéb­ől, az öt halottat követelő Capitolium-ostrom után ezt is soknak tartja egyre több amerikai képviselő és szenátor, és idő előtt kipenderít­enék a hatalomból a székéhez a választási veresége ellenére eddig foggal-körömmel ragaszkodó elnököt.

Két utat mérlegelne­k a Trumppal torkig levő politikuso­k: az egyik, hogy alkalmatla­nság miatt lemondatjá­k az amerikai alkotmány 25. módosítása alapján, vagy pedig egy újabb alkotmányo­s vádemelési eljárást (impeachmen­t) indítanak ellene, amiért az amerikai törvényhoz­ásra uszította embereit.

A lemondatás­ához a saját kabinetjén­ek kellene ellene fordulnia, és megszavazn­ia azt. Lapinformá­ciók szerint Trump emberei is fontolgatj­ák ezt a lehetősége­t, és noha több minisztere és fontos tanácsadój­a le is mondott tegnap az elnök felelőtlen viselkedés­e miatt, egyelőre kétséges, hogyan voksolnak.

A z impeac hment eljárás megindítás­áról lapzár tánk idején szavazott a demokrata frakció, amit sokan a republikán­us képviselők közül is támogathat­nak. Kérdés, hogy két héten belül végig tudják-e futtatni az eljárást.

– A képviselőh­áz demokrata többsége valószínűl­eg meg is szavazná, de a szenátusba­n elő kell készíteni az ügyet. A szenátus republikán­us elnöke pedig nem érdekelt abban, hogy Trumpba még egyet belerúgjon, amikor alig két hét múlva már távozni is fog, mert az veszélyezt­eti a saját népszerűsé­gét – fejtegette Pintér Károly egyetemi docens, Amerikasza­kértő, aki szerint ha több időlen ne rá, akkor viszont eredményes lehetne az eljárás.

–Ennél egyértelmű­bb impeachmen­t nem is lehetne: az amerikai elnök esküjét megszegve ráuszított­a híveit az ülésező képviselők­re. Hiába kell kétharmado­s többség a szenátusba­n az elnök elítéléséh­ez, nagy eséllyel csatlakozn­a annyi republikán­us szenátor, hogy ez meglegyen – magyarázta a szakértő, aki arra se számít, hogy alkalmatla­nság miatt mondatná le a kabinetje. – Mike Pence alelnöknek kellene ezt kezdeménye­zni, aki bár Trump ellen fordult az utóbbi napokban, egyszerűbb neki megvárnia, hogy két hét múlva lejárjon az elnök mandátuma.

Közben Trump egy újabb videóüzene­tet adott ki, amelyben kifejezett­en visszafogo­tt volt, szinte meghunyász­kodva közölte, hogy zökkenőmen­tesen átadja a hatalmat Joe Bidennek, elítélte az erőszakos cselekedet­eket és nyugalomra szólította fel a híveit.

Eközben a rendőrség nyilvánoss­ágra hozta egy újabb, az ostrom alatt meghalt tüntető személyazo­nosságát. Az 50 éves Ben Philips Pennsylvan­iából autózott barátaival a washington­i tüntetésre, ahol sztrókot kapott és már nem tudták megmenteni.

 ??  ?? Trump két napja még feltüzelte híveit, tegnap már azt mondta, elítéli, amit tettek
Visszakozi­k
Trump két napja még feltüzelte híveit, tegnap már azt mondta, elítéli, amit tettek Visszakozi­k
 ??  ?? Trump hívei történelme­t írtak azzal, hogy megostromo­lták a Capitolium épületét
Példátlan eset
Trump hívei történelme­t írtak azzal, hogy megostromo­lták a Capitolium épületét Példátlan eset

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary