Blikk

A CIA új főnöke figyelte Gyurcsány tárgyalása­it

William J. Burns 25 évnyi külügyi szol gálat után juthat el szakmája csúcsára

- Blikk-információ

WASHINGTON—BUDAPEST

— Sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc neve nem cseng idegenül a CIA következő igazgatója, a Joe Biden által hétfőn a posztra jelölt William J. Burns számára. A hírszerzés­i múlttal egyébként nem rendelkező Burns nemrégiben Orbán Viktor ellen szólalt fel a Foreign Affairs hasábjain – mint megírtuk, „tekintélye­lvű vezetőnek” nevezte, aki „csorbítja a magyarok polgári szabadságj­ogait”.

De Gyurcsány Ferenc nevét sem kell majd bepötyögni­e az internetes keresőbe, ha a CIA igazgatója­ként netán az asztalára kerül majd egy róla szóló akta.

William J. Burns ug yanis 2005 novemberét­ől 2008 májusáig moszkvai nagykövetk­ént szolgált, így a térség legfontosa­bb amerikai diplomácia­i kirendelts­égéről követhette az őszödi beszéd következmé­nyeit. Amikor pedig Gyurcsány 2007 márciusába­n Vlagyimir Putyinhoz látogatott, az amerikai diplomaták is élénken figyeltek.

– Gyurcsány moszkvai látogatása kevesebb ceremóniáv­al és több üzleti tárgyaláss­al járt – áll a Burns által aláírt 2007. április 12-i jelentésbe­n. K iemelték, hogy ezúttal a hangulat is barátságos­abb volt a két fél között .

– Ennek ellenére Oroszorszá­g nem kapta meg Gyurcsányt­ól azt a nyilvános kiállást a Gazprom Kék Áramlat nevű gázvezeték­e mellett, amit reméltek – folytatódi­k az évekkel később a WikiLeaksr­e kiszivárgo­tt nagykövets­égi jelentés.

Burns értékelése szerint az oroszok tudatosan próbáltak felülemelk­edni a két ország múltbéli sérelmein, hogy inkább a jövő felé tekintsene­k – igaz, eg y olyan jövő felé, amely jórészt a magyar energiafüg­gőségre épül.

– Mosz k va a mag ya rok orosz gáztól való függőségét eg y lehetőségn­ek fog ja fel, amelyen keresztül befolyásol­ni tudja a NATO és az EU egy tagállamát – írta a diplomata.

Gyurcsány Ferenc nem rökönyödöt­t meg az amerikaiak jólértesül­tsége miatt.

– Persze hogy tudtunk erről. Az amerikai– orosz viszony mindig érzékeny volt, mi meg ugye NATO-tagállamok voltunk és vagyunk. A Putyinnal való találkozás­okról mindig érdemben tájékoztat­tuk a szövetsége­seinket – mondta a

Blikknek.

 ??  ??
 ??  ?? Jó hangulatú találka
2007-ben rázott kezet egymással Gyurcsány és Putyin. A fő téma az energetika és a gazdaság volt
Jó hangulatú találka 2007-ben rázott kezet egymással Gyurcsány és Putyin. A fő téma az energetika és a gazdaság volt
 ??  ?? Alapos munka
William J. Burns akkor az USA moszkvai követe volt. Alapos jelentést készített
Alapos munka William J. Burns akkor az USA moszkvai követe volt. Alapos jelentést készített

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary