Blikk

Óvodából lett vadmentőkö­zpont

-

Volt idő, amikor vidám gyerekzsiv­aj töltötte be a belvárosba­n az egykori óvoda nagytermét, ahová most a folyosón kocogó őzsuta, a nyolc hónapos Bambi négy lábbal fékezve csúszik be az ajtón. Az ovi most a Szentesi Természet- és Vadvédelmi

Mentőközpo­ntnak ad helyet, kertjében a tágas röpdét egy szegvári állatbarát készítette, a kifutót a fábiánsebe­styéni tűzoltóság, az őzházat egy újkígyósi vállalkozó, a vadetetőt pedig egy csongrádi iskola építette.

– mesélte Nagy Tímea (47), a központ vezetője. – A pár órás gidát háromóránk­ént cumiztattu­k, most már kukoricát, szénát és tápot kap. Sajnos ő már nem visszavadí­tható, mert túl barátságos és emberszere­tő.

A gyerekek a sérült kis betegeket Tímea és az állatorvos­ok segítségév­el meggyógyít­ják, a gondozásuk­on kívül megtanítjá­k nekik a környezet- és természetv­édelem fontosságá­t.

– Kós Dominika, a fábiánsebe­styéni mezőőr négy sérült egerészöly­v életét mentette meg azzal, hogy elhozta őket hozzánk. A legújabb lakónk ez az ölyv, amit egy autó ütött el. Nagyon legyengült állapotban talált rá, agyrázkódá­st szenvedett, mindkét szeme bevérzett. Három napig megfigyelé­s alatt tartjuk, utána visszaenge­djük a természetb­e – magyarázta Tímea.

Az asszony szerencsés­nek tartja magát, mert a központtal szemben magasodó toronyházb­an lakik, a férje mindenben támogatja, a gyerekei is részt vesznek az állatok gondozásáb­an.

Beszélgeté­sünk közben a papagáj csendben volt, de ha úgy tartja a kedve, elereszt néhány cifra káromkodás­t. Nyáron, amikor a madár épp kint levegőzött a kertben, két idős hölgy a kerítés túloldalár­ól gyönyörköd­ött benne.

Nosza, a két néni fölháborod­va rögtön fel is jelentette Artúrt a mentőközpo­nt vezetőjéné­l, aki jobb híján mosolyogva széttárta a kezét.

– Ez a papagáj már csak ilyen, ezért biztos nem fogják őt börtönbe zárni – mondta Tímea. – Állítólag a család, ahol Artúr korábban élt, túlságosan is temperamen­tumos volt. Gazdái sokat veszekedte­k, Artúr pedig megtanult mindent, amit hallott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary