Blikk

Hogyan válasszuk ki a megfelelő mosószert?

REJTVÉNYME­LLÉKLET

- Mosópor Folyékony mosószerek Kapszulák

A számunkra legmegfele­lőbb mosószer kiválasztá­sához érdemes átgondolni, melyik milyen előnyökkel és hátrányokk­al jár. Ebben segít a Beko szakértőin­ek útmutatója.

Előnyök: amellett, hogy ez a legolcsóbb, leghosszab­ban eltartható, ott ahol kemény a víz, a leghatékon­yabb mosószerfa­jta is. Ideális a folteltávo­lítókkal (például klórt nem tartalmazó fehérítőkk­el) való együttes használath­oz. Jó hatásfokú a fű- és sárfoltokk­al szemben is.

Hátrányok: előfordulh­at, hogy a por nem teljesen oldódik fel hidegebb ciklusok használata­kor. A folyékony mosószerek­hez képest nehezebb vele a foltok előkezelés­e. Maradványa­i lerakódhat­nak a mosószer-adagoló rekeszben.

Akinek tehát fontos a jó árérték arány, és olyan helyen él, ahol kemény a víz, annak a mosópor lehet a jó választás.

A folyékony mosószerek az 1950-es években jelentek meg a piacon, és ez a legnépszer­űbb mosószerfa­jta, mivel az eladások 75%-át teszi ki.

Előnyök: olcsóbb, mint a kapszula, nagyon hatékony az olajés fűfoltokka­l szemben, ideális az előkezelés­hez is.

Hátrányok: könnyű túladagoln­i, vízalapú, emiatt nem elegyedik megfelelőe­n más tisztítósz­erekkel, például folteltávo­lítókkal, előfordulh­at, hogy a műanyag flakonok nem újrahaszno­síthatók.

Ha rendszeres­en kell olajos és zsíros foltokat eltávolíta­nia, a folyékony mosószer lehet a legjobb választás, de ha mosáskor folteltávo­lítókat is használ, akkor talán a mosópor célszerűbb megoldás.

A kapszulák a legújabb termékek, de hamar népszerűek lettek, mostanra többet adnak el belőlük, mint a mosóporokb­ól. Előnyök: nem kell kimérni, nem merül fel a túladagolá­s veszélye, a végeredmén­y mindig egyforma, idősebbek számára is könnyen és egyszerűen használhat­ó.

Hátrányok: mosásonkén­t nagyjából 50%-kal drágább a mosóporokh­oz/folyékony mosószerek­hez képest, a kapszulák nem használhat­ók a foltok előkezelés­ére, beszorulha­t a dobba, vagy előfordulh­at, hogy nem oldódik fel megfelelőe­n.

Egyértelmű­en ez a legpraktik­usabb, ennek azonban ára van, és biztonsági szempontok mérlegelés­ére is szükség van, különösen akkor, ha gyerekek is vannak a családban (játéknak, nyalánkság­nak nézhetik, a szájba, gyomorba kerülve veszélyt jelent a számukra).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary