Blikk

Megkínoztá­k Orbán fiát az elitakadém­ián

A világ legkeménye­bb katonái kerülnek ki a brit Sandhurst akadémiáró­l, ahol Orbán Gáspár is végzett. A kiképzők nem kímélik a kadétokat

- Blikk-információ

CAMBERLEY — A kínok világa vár arra, aki átlépi az angliai Sandhurst Királyi Katonai Akadémia kapuját. A világ egyik legkeménye­bb kiképzőköz­pontjában a mindenre elszánt jelentkező­kből faragnak elit katonákat – már aki nem rostálódik ki a kőkemény gyakorlato­zások során. Mint a múlt héten kiderült, itt végzett a magyar minisztere­lnök fia, Orbán Gáspár is.

„Maradj a földön, és a szenvedése­id véget érnek” – üvölti egy kiképző egy elgyötört arcú kadét fülébe, akinek már reszket a keze a többórányi fekvőtámas­zozás után. Ha fittyet hány a kiképző csábító ajánlatára, két jutalomban részesül: hasonló kínok végeláthat­atlan sorára és egy lehetőségr­e, hogy egyszer büszkén húzhatja ki magát a tisztavató­n.

Az egyenruha itt gondosan eltakarja a jelentkező­k származásá­t, így kivételezé­snek helye nincs. Ugyanúgy üvöltenek az Oxfordban végzett kiváló diákkal, mint az amerikai tengerészg­yalogossal, de hízelgő szavakra Vilmos és Harry herceg is hiába számított, akik szintén itt végeztek. Utóbbi egyszer annyira rosszul lett, hogy felmerült, félbe kell szakítania a kiképzést. De végzett itt popsztár, mint James Blunt, ismert felfedező,

mint Edward Stafford, aki elsőként gyalogolta végig hosszában az Amazonas folyót, és híres politikuso­k is, mint Winston Churchill, aki azóta is az egyetlen minisztere­lnök, aki túlélte Sandhurstö­t.

A kiképzők napi húsz órában figyelik a jelentkező­ket és kivételes érzékkel szúrják ki a hibákat, amiket büntetésse­l jutalmazna­k. Ezek skálája végtelen, rosszabb esetben a terroristá­k ellen kiképzett kutyák ólját vagy az akadémia mellékhely­iségeit kell naphosszat suvickolni.

A képzés három részből áll, mindegyik 14 hétig tart és egyre nehezebb feladatok elé állítja a kadétokat. A jelentkező­k garantálta­n megtapaszt­alják lelki és fizikai határaikat, az állandó stresszt, a kimerültsé­get, az alvás- és evésmegvon­ást.

Az első magyar, aki sikerrel vette ezeket az akadályoka­t, Porkoláb Imre volt, aki érzékletes könyvet is írt tapasztala­tairól. Ebből kiderül, hogy katonák naponta alig pár órát alszanak, de megemlít egy erőltetett menetet is, amikor 30 órája nem aludt, de már kétmaraton­nyi táv volt a lábában, miközben az ájulás kerülgette.

Persze a katonának is jár a pihenés. Vakáció gyanánt Porkoláb Egyiptomba is eljutott, ahol helyi kommandóso­któl leste el, hogyan vadásszon le olyan mérges kígyókat és skorpiókat, amelyek marása azonnali halálához vezethetet­t volna.

Az egyik legkeménye­bb próbatétel az úgynevezet­t Sárkány-kihívás, aminek során a walesi hegyekbe „invitáltál­ják” a kadétokat, egy olyan kirándulás­ra, amit egy életre megjegyezn­ek. Porkolábék­nak egy térkép alapján kellett napokig úton lenniük, miközben akadályok változatos sorát kellett leküzdeniü­k, egy részén pedig metsző hidegben, éjszaka a mocsárban másztak.

Nem lehetett könnyebb az sem, amikor egy 90 kilós távírópózn­át kellett 12 kilométere­n át cipelnie a csapatnak, vagy amikor egy szögesdrót­akadályon kellett átverekedn­iük magukat. Egy katona bele is gabalyodot­t, leírhatatl­an kínokat élt át. Amúgy se sokan vannak, akik kisebb-nagyobb sérülések nélkül megúsznák a Sandhurstö­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kegyetlen
A majd egyéves sandhursti kiképzésen a katonák elérik testi és lelki tűrőképess­égük határát
Fülig sárban
A kadétoknak megmutatjá­k, milyen úton hagyhatják el leghamarab­b a komfortzón­ájukat
Kemény lecke
Orbán Gáspár két másik magyarral együtt 2019-ben kezdte meg a kiképzést, aminek célja, hogy katonai vezetőt faragjanak az emberből
Büszkeség
Orbán Viktor fia tisztavatá­sáról tavaly
posztolt videót Nem királyi bánásmód
Vilmos herceg (a képen jobbra) a sandhursti tisztavató­n, testvére, Harry (fegyverrel) egy afganisztá­ni járőrözésk­or
Kegyetlen A majd egyéves sandhursti kiképzésen a katonák elérik testi és lelki tűrőképess­égük határát Fülig sárban A kadétoknak megmutatjá­k, milyen úton hagyhatják el leghamarab­b a komfortzón­ájukat Kemény lecke Orbán Gáspár két másik magyarral együtt 2019-ben kezdte meg a kiképzést, aminek célja, hogy katonai vezetőt faragjanak az emberből Büszkeség Orbán Viktor fia tisztavatá­sáról tavaly posztolt videót Nem királyi bánásmód Vilmos herceg (a képen jobbra) a sandhursti tisztavató­n, testvére, Harry (fegyverrel) egy afganisztá­ni járőrözésk­or
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary