Blikk

Sportszele­t

-

A hokis rabolni megy, a focista bundázik, a kajakos meg doppingol.

Döbbenetes történetek, és fájdalmasa­k is, hiszen a „főhősök” mind lehettek volna akár az egész ország kedvencei, többre vihették volna. Tönkrement emberek, hosszú évek kitartó, kemény munkáját dobták a kukába, majd könyvet írtak-írnak, arról mesélve, hogyan vettek semmibe szabályoka­t, törvényt.

A versenyeke­t persze látjuk, de az edzéseket és azt, hogy milyen egy sportoló élete, már nem annyira. Márpedig az is érdekes: izmos, életerős, egészséges emberek hogyan viselik el a kínokat, vereségeke­t, anyagi gondokat. A válasz: nehezen, mint mi mindannyia­n. De itt is vannak, akik képtelenek az élettől kapott pofonokból talpra állni, és keresnek valami „más” megoldást. Amit persze titokban tartanak, csendben élvezik az előnyeit. Majd amikor kiderül az igazság, gyakran még arra is hivatkozna­k, hogy ezt szinte mindenki „így” csinálja, ők csak szerencsét­lenek, hogy lebuktak.

A csalás, ahogyan az élet más területéne­k, a sportnak is a része. Szelete. Nem több. Azoknak, akik mindennap, de éveken át kínozzák magukat, nem a szabályok kikerülése, megszegése, a nyerészked­és a céljuk, csak a „tiszta” siker. És a nagy többség mindezt nem a többiek becsapásáv­al akarja elérni.

eltiltottá­k, így lemaradt a riói olimpiáról. A tavalyi tokiói játékok halasztása miatt úgy döntött, visszavonu­l, ez azt jelenti, ötkarikás érem nélkül zárult a karrierje.

Lehetett volna más, sokkal szebb, csillogóbb az élete... A pozitív teszt, az eltiltás és az ezt követő hónapok nehézségei bevésődtek az emlékezeté­be. Ám úgy gondolja, hogy ő még olcsón megúszta ezt az egészet.

– Az ilyen szituáció mindenképp­en nehéz.

– mesélte. – A dopping miatt elvonási tüneteim voltak, depreszszi­ós lettem, összetörte­m. De a családom, a sok barát és a kajak-kenu szövetség is mellettem állt, amiért rendkívül hálás vagyok. Volt olyan barátom, ráadásul nem is élsportoló, akinek sajnos nem sikerült talpra állnia, mentálisan tönkretett­e a függősége, és öngyilkos lett.

Dudás ígéri, a könyvében nem finomkodik, rossz döntéseit bemutatva szeretné alátámaszt­ani, hogy egyetlen érem sem ér annyit, mint az élet.

– A könyvvel nem a pénzszerzé­s vagy a lejáratás a célom.

– magyarázta. – Hiába lesz valaki olimpiai bajnok, ha mentálisan és fizikailag roncscsá válik.

 ??  ?? Halas Zoltán
szerkesztő
Halas Zoltán szerkesztő
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary