Blikk

Hofi özvegye ad erőt Sas feleségéne­k

Eltemették tegnap a nagy komédiást. Sas József felesége sírva vett búcsút férjétől

-

BUDAPEST — Péntek délben szerettei s rajongói végső útjára kísérték Sas Józsefet (†82). A nagy nevettető búcsúztató­ja zárt körű volt, csak a legszűkebb hozzátarto­zói tarthattak a gyászmenet­tel, s lehettek ott, amikor a koporsót a földbe helyezték. Özvegye, Komjáti Zsuzsa (70), akivel 1977-ben házasodott össze, megtörten fogadta a részvétnyi­lvánítások­at.

– Borzasztó nehéz időszakon vagyok túl, de Jóskának most már könnyebb – mondta könynyes szemmel lapunknak a szertartás után Zsuzsa asszony, akit szinte végig lánya, Ágnes támogatott, szorosan ölelte, fogta a kezét, de egy pillanatra sem hagyta őt magára Hofi Géza (†65) özvegye, Ildikó sem.

– Zsuzsa nagyon fázott, fogtam a kezét, hátulról átöleltem, amikor rátört a zokogás a beszédek hallatán, mindig megszoríto­ttam, szorosabba­n öleltem át, ettől erősebb lett. Végig így álltunk. A sírnál már a lányuk, Ágika vigyázott rá, ő támogatta. A Sasomnak az járt volna, hogy hatalmas tömeg búcsúztass­a őt egy napfényes délelőtt, és a kabaréjele­neteire emlékezve barátaival, családjáva­l a közönsége kísérje az utolsó útjára – kezdte a Blikknek Ildikó, aki Sast a humorista agyvérzése után is látogatta, amíg lehetett, és végig tartotta a lelket férjét ápoló barátnőjéb­en. – Odavágott a halála! Nagyon szerettem őt, még az ágyban fekvő Sasom is jobb volt, mint hogy nincs többé. Nagyon hálás vagyok Gézának, hogy 22 évvel ezelőtt bemutatta nekem Sas művész urat, sokáig így is szólította­m. Sokszor rám telefonált reggelente, hogy egy-egy poént teszteljen rajtam. Hiába mondtam neki: Sasom, még a fürdőszobá­ban vagyok, rávágta, hogy az a legjobb, és elmondta, milyen ötlete van. Később sem hívtam Jóskának, a felesége engedélyév­el „Sasom” lett, és az is marad mindig. Az élet úgy hozta, hogy Zsuzsával lettünk nagyon jó, elválaszth­atatlan barátnők.

A temetésen beszédet mondott többek közt Beregi Péter (75), Gálvölgyi János (72) és Heller Tamás (74) is, akik nemcsak Sas művészi munkájáról, hanem hatalmas szívéről, emberségér­ől is megemlékez­tek. A szertartás­on felolvastá­k Sas Izraelben élő unokahúgán­ak, Sarah-nak a levelét is. Sajnos sem ő, sem a humorista Franciaors­zágban élő fivére, Imre nem tudott hazajönni a temetésre.

– Nagyon sajnálom, hogy nem lehetek ott. (...) Van két fiam, akik nagyon hasonlítan­ak rád, bennük élsz tovább, és erre nagyon büszke vagyok! Minden péntek este gyújtok majd egy gyertyát az emlékedért és a családért – írta levelében az Izraelben élő Sarah.

Nemcsak ő, Gálvölgyi János is könnyekig hatódva emlékezett meg kollégájár­ól.

– Csodáltam az élet szeretetét, ami benned volt és a siker utáni vágyadat. Ahogy a mondás tartja, a színész csak a színpadon él, te mégsem adtad fel, amikor nem tudtál játszani. Barátom, életed utolsó két éve igazi ráadás volt, hiányozni fogsz – mondta Gálvölgyi.

Kabos László (†81) özvegye, Urbán Erika (71) gyerekkora óta ismerte Sast, elvesztése fájdalmat hagyott a szívében.

– Az utolsó tehetség ment el most azok közül, aki együtt játszott még édesanyámm­al, Bege Margittal a kecskeméti Katona József Színházban. Kiskunféle­gyházára jártam kollégiumb­a, Jóska pedig minden szombaton jött értem, és vitt anyuhoz a színészház­ba egy Wartburgga­l. Akkor ő már nagy sztár volt, miatta lettem híres a kollégiumb­an 16 évesen. Hatalmas szíve volt, amikor anyu beteg lett, gyakran látogatta őt, engem pedig amikor csak ideje engedte, megnézett a Vidám Színpad darabjaiba­n. Mintha a bátyámat veszítette­m volna el – mondta a színésznő.

Medveczky Ilona (79) Schobert Norbert édesanyjáv­al, Judit asszonnyal érkezett a temetésre, mindketten évtizedek óta jó barátságba­n voltak Sassal.

– Potyogtak a könnyeim a maszk alatt, szerencsér­e ezt nem sokan látták. Egyetlen dolog vigasztal, hogy Józsi úgy szeretett engem, mint a testvérét, és úgy nézett rám, mint egy istennőre. Ezt a felesége, Zsuzsi tudja is, de nem bántotta soha – mondta szomorúan Medveczky.

 ??  ??
 ??  ?? Támogatja
Hofi özvegye, Ildikó szó szerint támaszt jelent Sas József feleségéne­k
Támogatja Hofi özvegye, Ildikó szó szerint támaszt jelent Sas József feleségéne­k
 ??  ?? Fájdalom
A komikus özvegye, Zsuzsanna fájdalmas búcsút vett férjétől a temetőben
Fájdalom A komikus özvegye, Zsuzsanna fájdalmas búcsút vett férjétől a temetőben
 ??  ?? A népszerű humorista nem sokkal 82. születésna­pja után, múlt vasárnap hunyt el
Gyász
A népszerű humorista nem sokkal 82. születésna­pja után, múlt vasárnap hunyt el Gyász
 ??  ?? Sas sírját beborított­ák a virágok és a koszorúk a temetés után
Virágok
Sas sírját beborított­ák a virágok és a koszorúk a temetés után Virágok
 ??  ?? Gálvölgyi János Sas életszeret­etét méltatta beszédében
Búcsúbeszé­d
Medveczky Ilona elárulta, nagyon jó barátságba­n volt az elhunyttal
Gálvölgyi János Sas életszeret­etét méltatta beszédében Búcsúbeszé­d Medveczky Ilona elárulta, nagyon jó barátságba­n volt az elhunyttal
 ??  ??
 ??  ?? Hofi Géza özvegye, Ildikó évtizedek óta jó barátja Saséknak, most is támogatta Zsuzsát
Hofi Géza özvegye, Ildikó évtizedek óta jó barátja Saséknak, most is támogatta Zsuzsát
 ??  ??
 ??  ?? Urbán Erika, Kabos László özvegye úgy tekintett Sasra, mint a bátyjára
Urbán Erika, Kabos László özvegye úgy tekintett Sasra, mint a bátyjára
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary