Blikk

Nincs harag, ha van segély

A bilincsbe vert polgármest­er botrányos esete teljesen megosztott­a a falu népét

- Virág Márton

Tizeneg y órakor váratlanul élettel telik meg az addig üresen tátongó baranyai falucska egyetlen utcája. A kultúrházb­a az ingyenebéd­ért érkező legszegény­ebbek egymásnak adják a kilincset. Távolról szemléli őket Gáspár Márió (27), aki keresztet vetve fogadja a hírt, hogy két napja a polgármest­ert, Kosztics Józsefet több mint 14 millió forintos sikkasztás miatt letartózta­tták. Állítólag a polgi az önkormányz­at és a helyi szociális szövetkeze­t pénzét a saját, illetve a felesége számlájára utalta, majd szerencsej­átékra és saját magára költötte. Az alig félezer lelkes falucska lakói mélyszegén­ységben élnek. Több mint 80 közmunkást alkalmazna­k, akik most azért rettegnek, hogy megkapják-e a fizetésüke­t?

– Szégyen a falunkra, mindenkire, hogy Józsi ilyet meg mert csinálni – fakadt ki Márió. – Legutóbb két éve kértem segélyt, de nem kaptam. Hányingere­m van ettől a történettő­l.

Az utca másik felén összeverőd­ött asszonyok találgatjá­k, vajon mi lesz most a polgármest­errel? Reménykedn­ek, őt is kiengedik, ahogy a feleségét, Biankát, akit szintén sikkasztás­sal gyanúsítan­ak.

– Sokan megsirattu­k Józsit, mert amúg y igen rendes, templomba járó ember. Segélyt, tűzifát kaptunk tőle, szég yellje magát, ak i feljelente­tte – magyarázza Ágnes (62) asszony, akiről a szomszédja, Erzsike (61) később kikotyogja, hogy őa lebu kot t polgármest­er édesanyja.

– Reggel hat óra volt, a z egész utca kint á l lt és nézte, amint a nyomozók bilincsben elvitték a polgármest­ert és a feleségét. Biankát aznap haza is engedték. Hogy mi? Józsit nyolc évre is börtönbe zárhatják? Elképzelni sem tudom – hüledezett Erzsike.

A z tény, hog y a faluban aszerint ítélik meg a történteke­t, hogy a polgármest­er legutóbb karácsonyk­or k inek adott segélyt és tűzifát.

– Lehet, hogy kaszinóba járt a polgármest­er a falu pénzéből, de Siklósnagy­falu ezt meg se érezte – fogalmaz frappánsan O. Tihamér (20), aki bevallása szerint szintén a szerencsej­áték szerelmese.

A polgármest­eri hivatalban teljes tanácstala­nság uralkodik. A nyomozók elvittek minden iratot. Tamás Gábor (53) jegyző szerint nincs ok az aggodalom ra, febr uár 10 - én mindenki megkapja a pénzét. Kerestük Kosztics József feleségét is, de nem találtuk otthon.

 ??  ?? Erzsike elképzelni se tudja, hogy a falu vezetőjét akár hosszú évekre is lecsukhatj­ák
Márió szerint a történet nagy szégyen a falura és annak vezetőjére is
Megosztott­ak
A polgármest­er botránya
megosztott­a a falut. Van,
aki bármit elnézne neki,
más kemény büntetést
követel
Erzsike elképzelni se tudja, hogy a falu vezetőjét akár hosszú évekre is lecsukhatj­ák Márió szerint a történet nagy szégyen a falura és annak vezetőjére is Megosztott­ak A polgármest­er botránya megosztott­a a falut. Van, aki bármit elnézne neki, más kemény büntetést követel
 ??  ?? Többnyire szegények élnek itt, akik örülnek, ha egyik napról a másikra jutnak
Többnyire szegények élnek itt, akik örülnek, ha egyik napról a másikra jutnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary