Blikk

Új betegség leselkedik a Covidból felépült gyerekekre

- S. N.

Egy új betegség miatt kerülhetne­k intenzív osztályra a gyerekek. A kór azért igazán veszélyes, mert előfutára, a koronavíru­s gyakorlati­lag tünetmente­sen zajlik a kicsik többségéné­l. Ennek lefolyása után jelentkezi­k a MIS-C, amely már komoly szervi gyulladáso­kat okoz, ezért az időben észrevett tünetek életmentőe­k lehetnek

A MIS-C tünetei között van a hasfájás, a kiütések és a bevérzés a szemekben

MAGYARORSZ­ÁG — Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy gyermekekr­e nem veszélyes a koronavíru­s, a járvány második hullámában sajnos több tucat iskolást kezeltek hazánkban intenzív osztályon egy újonnan felbukkanó betegség miatt. Az úgynevezet­t MIS-C alattomos, nem könnyű felismerni, ráadásul többnyire korábban teljesen egészséges gyerekeket érint.

Bizonyára emlékeznek olvasóink a 12 éves Abony történetér­e. A pécsi fiú nemrég kemény harcot vívott a koronavíru­s szövődmény­eivel.

– Abonynak fájt a hasa, de gyakorlóéd­esanyaként ekkor még semmi rosszra nem gondoltam. A Covid pedig álmomban sem jutott eszembe, hiszen a tipikus tüneteket nem produkálta – mesélte korábban lapunknak a kiskamasz édesanyja. Abony nak négynapi g nem ment le a láza, aztán egy vérvétel után kiderült, hogy átesett a Covid-fertőzésen, amely anynyira legyengíte­tte az immunrends­zerét, hogy az antitestek megtámadtá­k több szervét is. A pontos diagnózis úgy hangzott: több szervi gyulladás.

A betegségne­k már neve is van, MIS-C.

–Azt láttuk eddig, hogy a korona vírus-fertőzés nemveszély­es a gyerekekre. Részben ez még most is így van, azonban nem mehetünk el amellett, hogy gyakorlati­lag a semmiből jött egy új betegség, ami a fertőzés után hetekkel később okoz immunrends­zer izavart, majd gyulladást a szervezetb­en. Elsősorban az 1–21 éves korosztály­t érintheti, de azt tapasztalj­uk, hogy azon belül is inkább a 8–12 éveseket – hívta fel a figyelmet dr. Novák Hunor gyerekorvo­s. A tünetek felismerés­e nem könnyű, hiszen sokan nem is gyanakodna­k koronára. – A leggyakori­bb tünetek közé tartozik a több napig tartó lázas állapot. Jellemzőek még a hasi panaszok, mint például a hányás, hasmenés, erős hasfájás. Ezek mellett kiütések lehetnek a gyerekek testén, illetve árulkodó jel az is, ha a szemükön kisebb-nagyobb bevérzések jelennek meg, mintha be lenne gyulladva – sorolta a doktor, hozzátéve: amennyiben több tünet fennáll, irány a gyermeksür­gősségi osztály, ahol ha igazolódik a sokszervi gyulladás, többek között szteroidda­l, különböző biológiai terápiákka­l, légzés- és keringéstá­mogatással segítenek a betegeken. – Sajnos a külföldi adatok szerint a gyerekkori sokszervi gyulladáso­s esetek 1-2 százaléka halállal végződik, ezért fontos megértenün­k, hogy ez a betegség nem játék! – szögezte le a szakember.

 ??  ?? Orvos
Novák Hunor azt kéri, vegyük komolyan a tüneteket
Orvos Novák Hunor azt kéri, vegyük komolyan a tüneteket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary