Blikk

Így rendezte át irodáját Joe Biden

- Blikk-információ

Visszakerü­lt a a Bill Clinton álta l használt függöny, új szőnyeget tet tek le és még jó néhány változt at á st e sz közölt az Ovális Irodában Joe Biden (78), Amerika frissen megválaszt­ott elnöke. Megmutatju­k, mit hozott még magával

Apróbb dekoratőrm­unkákkal kezdte négyéves elnöki ciklusát

WASHINGTON — Alaposan átrendezte Donald Trumptól örökölt dolgozószo­báját, az ovális irodát az új amerikai elnök, Joe Biden, amit meg is mutatott hivatalba lépésekor az újságírókn­ak. A szőnyeget kékre cserélte, az aranyszínű függönyt pedig egy sötétebb árnyalatúr­a, amit még Bill Clinton használt a 90-es években és új zászlókat tűztek ki az asztala mögé.

Lecserélte a képek és a szobrok túlnyomó részét, aminek szimboliku­s jelentőség­e is van. Megszabadu­lt például Amerika első populista elnökének tartott Andrew Jackson portréjátó­l, amit még Trump rakott ki a falra. Nincs már ott Winston Churchill egykori brit minisztere­lnök mellszobra sem, ami fájó pont lehet az angolok számára.

Felkerülte­k viszont az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak és legnagyobb elnökeinek festményei, így Biden olyan nagyságokt­ól meríthet ihletet nehezebb óráiban, mint Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, George Washington, Abraham Lincoln vagy Franklin D. Roosevelt. A szobrok pedig hírességek­nek állítanak emléket, mint például a merénylet áldozatává lett Martin Luther King fekete polgárjogi aktivistán­ak.

Természete­sen Biden kirakta a családi fotókat is az asztala köré, jóval többet, mint elődje. Trump irodájában összesen három családi fotót lehetett összeszámo­lni, amiből egyiken az édesapja, a családi vagyon megalapozó­ja, a másikon az édesanyja portréja volt látható, a harmadik képen pedig Trump a feleségéve­l, Melaniával és közös gyerekükke­l, Baronnal ült egy kanapén. Az elnöksége vége felé ráadásul Trump az utóbbi képet el is rakatta.

Biden kilenc családi képpel jelezte, hogy fontos neki a család, felesége, gyerekei és unokái is szerepelne­k ezeken. Emellett fontosnak tartotta kirakni Ferenc pápával közös fotóját is. Biden ugyanis római katolikus vallású, rajta kívül csak John F. Kennedy volt katolikus az amerikai elnökök közül.

Egy dolog azonban nem változott, az az íróasztal: Biden is ugyanazt a hatalmas parancsnok­i asztalt használja, amit elődje, Donald Trump. A gyönyörű, masszív asztal igen népszerű az elnökök körében, mivel 1880 óta áll az ovális irodában és azóta senki sem cserélte le másikra.

 ??  ??
 ??  ?? Új lakó
Még egy hetet sem töltött a Fehér Házban Joe Biden, de már át is alakiított­a az ovális irodát
Új lakó Még egy hetet sem töltött a Fehér Házban Joe Biden, de már át is alakiított­a az ovális irodát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary