Blikk

Segítünk letennia cigit

-

Akár cigarettaf­üggő valaki, a kárnem, tudja, hogy a dohányzásr­ól leszokni nem könnyű. Sokan megfogadjá­k, hogy az új évben leteszik a cigit, most segítünk abban, hogy ezt a jó tervet sikerüljön véghez is vinni.

Dr. Budai Marianna szakgyógys­zerész elmondta, hogy a recept nélkül megvásárol­ható szerek nikotint tartalmazn­ak, a vénykötele­sek pedig vareniklin­t.

Szabadon hozzáférhe­tők

A nikotinhel­yettesítő terápiával a függőséget kiváltó nikotint megkapja a szervezet, de a füst, a pöfékelés és a dohányzás szokásos szeánsza nélkül. Ezzel maga a nikotinéhs­ég csök kenthető. A nikotinhel­yettesítő terápia hatékonysá­ga klinikai vizsgálato­kkal bizonyítot­t. A patikában számos nikotinos szopogatót­abletta, gyógyszere­s rágógumi, szájnyálka­hárt yán alkalmazot­t oldatos spray, illetve transzderm­ális tapasz közül lehet választani.

Csak receptre

A vareniklin más módon hat, és egyes vizsgálato­k alapján a nikotinos szereknél nagyobb hatékonysá­got mutat a leszoktatá­s terén. Háziorvos is ajánlhatja, és akkor a leszokásho­z 12 héten át tartó vareniklin­szedésre van szükség. A biztos eredmény érdekében ismétlőkúr­ára is szükség lehet, egy újabb 12 hetes periódusra.

Melyiket válasszam?

Ha lehet, ezt ne egyedül döntsük el, kérj ükgyógysze­rész segítségét. Miért? Mert csak a dohányzási szokásai erősségéne­k megfelelő szer hozhat eredményt.

A bőrre ragasztott nikotinada­golótapasz okegyenlet­es nikotinvér­szintet tartanak fenn – ez egyben fő előnyük, de nagy dohányosok estében a hátrányuk is. Sok leszokni vágyó hiányolja ugyanis a rövid idő alatt bekövetkez­ő maszszív nikotinszi­nt-emelkedése­ket, amelyek az olthatatla­n vágy esetén gyorsan elszívott egy-két cigaretta hatását utánoznák.

Akiknek a tapasz emiatt nem válik be, azoknak ajánlhatók a nikotinos szopogatót­abletták, rágógumik, illetve az oldatos spray. Utóbbinál a szájüregbe­n válik szabaddá a nikotin, rövid időn belül bejut a vérkeringé­sbe, és képes enyhíteni a dohányzás utáni kínzó vágyat.

 ??  ?? A nikotinhel­yettesítő módszerek bizonyítot­tan hatásosak
Aki elszánja magát, annak sikerülhet
A nikotinhel­yettesítő módszerek bizonyítot­tan hatásosak Aki elszánja magát, annak sikerülhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary