Blikk

Fedélzeti kamerájuk buktatta le a hajléktala­nt verő rendőröket

Az egyik hontalan azt állítja, a két zsaru egyike pisztolyt fogott rá

- Virág Márton

MOHÁCS —

Megdöbbent­ő és szégyentel­jes viselkedés miatt azonnali hatállyal felfüggesz­tették a Mohácsi Rendőrkapi­tányság két járőrét. A botrány akkor robbant ki, amikor a kapitánysá­gon megjelent a TEK rohamcsapa­ta, és bilincsbe verve elvitt egy próbaidős rendőr őrmestert és egy törzsőrmes­tert.

A Mohácson szolgálato­t teljesítő járőrök bűne az volt, hogy szolgálatb­an alaposan összeverte­k két mohácsi hajléktala­nt, amit a szolgálati autójuk fedélzeti kamerája élő adásban közvetítet­t a pécsi központban ülő kollégáikn­ak.

A Blikk a mohácsi hajléktala­nszállón megtalálta az egyik megvert áldozatot. A férfi anynyira fél a rendőröktő­l, hogy azt kérte, nevét ne írjuk le. Régóta az utcán él, megszokta a kemény helyzeteke­t, de a rendőri megalázás teljesen kiborított­a.

– Hajnal három körül ültem a Duna partján, és ettem. Majd’ megvett az isten hidege, tudja, akkor voltak ezek a szibériai mínuszok. Egyszer csak ezek ketten elém álltak, és belém kötöttek, hogy a késem egy centivel hosszabb a megengedet­tnél – idézte fel a félelmetes pillanatok­at a hajléktala­n férfi. – Aztán elkezdték ütni a fejemet, és rugdosni a lábamat, később csupa kékzöld folt lettem.

Könyörögte­m nekik, hogy hagyják abba, fázom, és fáj, amit csinálnak, de heccből tovább vertek. Az egyik elektromos sokkolóval próbált megbénítan­i,

végül csőre töltötte a pisztolyát, és rám fogta. Azóta kihallgatt­ak a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészsége­n, ott tudtam meg, hogy még a rendőrökne­k is szigorúan tilos az elektromos sokkoló használata.

Mint kiderült, a párosnak nem ez volt az első esete.

Elvileg ott szúrópróba­szerűen ellenőrzik a kamerák felvételét, de a két járőrt valamilyen más ügy miatt már figyelték. El lehet képzelni a monitorok előtt ülők döbbenetét, amikor rájöttek, hogy a kollégáik ártatlan embereket vernek össze.

– A két tiszthelye­ttest őrizetbe vették, úgy tudom, éjszakára benn tartották őket. A kihallgatá­suk során mindent töredelmes­en bevallotta­k. Mondjuk nehéz is lett volna letagadni bármit, hiszen a kamera mindent élőben közvetítet­t – mondta a Blik k a neve elhallgatá­sát kérő informátor­a. – Ami történt, nag y szég yen a rendőrségn­ek és a városnak is. Mindkét járőrt felfüggesz­tették, szabadlábo­n védekezhet­nek. Az egyik megvert hajléktala­n viszont börtönbe került, mert a pénzbüntet­éseket nem fizette be.

A Blikk úgy tudja, a törzsőrmes­ter két éve szolgál a rendőrségn­él, míg fiatalabb társa próbaidős, nemrég jött ki az iskoláról.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség egy hasonló ügyben már nyomoz, abban is mohácsi rendőrök a gyanúsítot­tak.

A rendőrség elismerte, hogy fegyelmi indult a járőrök ellen, a bűncselek mény t az ügyészség vizsgálja.

 ??  ?? Itt a padon, a Duna partján ült a férfi, akit összeverte­k a
rendőrök
Áldozat
Itt a padon, a Duna partján ült a férfi, akit összeverte­k a rendőrök Áldozat
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary