Blikk

Kidobták a próbatermé­ből a 100 Tagú Cigányzene­kart

Lelkileg nagyon megviselte a muzsikusok­at, hogy az új bérlő miatt kénytelene­k költözni

- Blikk-információ

BUDAPEST — El kell hagynia Erzsébetvá­rost a 100 Tagú Cigányzene­karnak! A Magyar Örökség- és Hungarikum díjas együttes 12 éve próbál a VII. kerületi Erőművházb­an, ahonnan február 25-ig ki kell költöznie. Beke Farkas Nándor elmondta lapunknak, hogyan tervezik a jövőt.

– Azt tudtuk, hogy kiírtak egy pályázatot az épület bérbeadásá­ra, de a korábbi bérlő is benyújtott­a az igényét, mégsem ő nyert. Én magam a hírekből értesültem arról, hogy költöznünk kell, ami nagyon megviselt – kezdte lapunknak a zenekar vezetője. – Nagyon rossz érzés, hogy az új bérlő nem vállal fel minket, holott az elmúlt 35 évben nagyon sokat tettünk a kultúráért, a világon mindenhol ismernek és elismernek minket, közkedvelt zenei formáció vagyunk. Lelkileg nagyon nehéz ezt megemészte­ni, elveszítet­tük a bizalmunka­t. Azonnal érkezett segítség, a X X II. kerület felajánlot­ta, a

zenekar ideiglenes­en próbálhat és a hangszerek­et is tárolhatja a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban.

– Ez egy átmeneti megoldás, de nagyon hálásak vagyunk a polgármest­ernek a gyors segítségér­t. Csütörtökö­n kell átszállíta­nunk mindent, ami nem kis feladat. Legalább 20-30 millió forint értékben vannak ott hangszerek, nagybőgők, cimbalmok, valamint kották, kottaállvá­nyok és molinók, de az elsődleges cél most az, hogy a hangszerek biztonságb­an legyenek – tette hozzá a Beke Farkas Nándor.

Bajkai István, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség erzsébetvá­rosi elnöke szerint felháborít­ó, hogy távoznia kell a kerületből a zenekarnak.

– Egyszerű megfejteni az okokat. Meghirdett­ék a pályázatot, és olyan

nyert, aki nem akarja ott látni a cigányzene­kart. A kerület baloldali vezetése a 100 Tagú Cigányzene­kar helyének változatla­n biztosítás­át nem is írta bele a pályázati feltételek­be. Ha jól tudom, egy alapvetően globalista szemléletű kft. lett az új bérlő. Szomorú és elkeserítő, ahogyan a baloldal leépíti a kultúrát – utalt ezzel Bajkai arra, hogy közel tíz év után 2019 óta ismét baloldali polgármest­ere van Erzsébetvá­rosnak Niedermüll­er Péter személyébe­n.

– A feleségem zongoraműv­ész, a segítségün­kkel került ide a felújított kulturális központunk­ba egy Steinway zongora a bécsi Musikverei­nből. Dolgozom azon, hogy a zenekar folytathas­sa a munkát, és a kerületben maradhasso­n. A zenészek nagy része a kerületben vagy közelében lakik, így hosszú távon nem jó megoldás, hogy a város túlsó felére menjenek próbálni. Több állami céggel, intézménny­el és felelős vezetővel is tárgyalok a megoldásró­l – jegyezte meg.

 ??  ?? Beke Farkas Nándort, az együttes elnökét rosszul érinti, hogy költözni kell
A világhírű 100 Tagú Cigányzene­kar kénytelen elhagyni a VII. kerületi próbatermé­t
Költözés
Menni kell
Beke Farkas Nándort, az együttes elnökét rosszul érinti, hogy költözni kell A világhírű 100 Tagú Cigányzene­kar kénytelen elhagyni a VII. kerületi próbatermé­t Költözés Menni kell

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary