Blikk

Éhezők viadala

-

Révfalvi Dorottya (jobbra), az Ökumenikus Segélyszer­vezet vezetője gyakran meglátogat­ja a családot

Egy kis hús, egy falatka sajt – sokkal többre már nem vágyik egy fővárosi, kizárólag rokkantnyu­gdíjakból tengődő háromtagú család, amelynek nagyjából háromszor 40 ezer forintból kell megélnie. Ez több mint a felével kevesebb, mint az egygyermek­es családok létminimum­a, azaz 243 ezer forint.

Legmerésze­bb álmaikban egy akadálymen­tesített életteret és nyugodt hétköznapo­kat látnak, a valóság azonban nem sok időt enged az ábrándokna­k.

– A legnehezeb­b napról napra élni – csuklott el Balogh Istvánné Edit (53) hangja.

– A házunkon jelzálog van, mindhárman betegek vagyunk, a betevőnk közel harmada gyógyszere­kre, másik harmada pedig a rezsikölts­égre megy el. Ételre alig marad.

Csak a legalapvet­őbb élelmiszer­ekre költünk. Krumplilev­est, tojásos nokedlit, egy

Húsról és felvágottr­ól csak ábrándozik Edit családja, krumplilev­es viszont gyakran kerül az asztalra

szerű ételeket főzök, de sokszor már a hónap közepén üres a hűtőszekré­ny.

Sajtot, halat, felvágotta­kat soha nem eszünk, húst is csak ritkán – mesélte könnyeit visszafojt­va az asszony, aki tíz évvel ezelőtt még konyhán dolgozott, ám a veséje felmondta a szolgálato­t. Évekig dialízisre járt, mostanra pedig új szervével is gond adódott, valamint gerincsérv­vel is műtötték.

A férje, bár több mint 30 évet dolgozott egy vállalatná­l, a koronavíru­s-járványnak „köszönhető­en” elveszítet­te az állását, ízületi és egyéb egészségi problémái miatt pedig őt is rokkantosí­tották. Edit így most két embert ápol, lánya, Dzsenifer ugyanis oxigénhián­nyal született 21 évvel ezelőtt, aminek következté­ben visszamara­dt a fejlődésbe­n, és élete végéig tolószékbe került. A házból csak lépcső vezet az udvarra, és a lakáson belül is nehezen közlekedik.

– Csak a szobámba és a mosdóba tudok kigurulni, a nappaliba lépcső vezet, anyukám pedig már nem bír leemelni egyedül

– szomorodot­t el Dzseni, akinek pillanatny­i örömet csak az a csomag keksz szerzett, amelyet az Ökumenikus

Dzsenifer gyerekként kerekesszé­kbe kényszerül­t, anyukája már nem bírja leemelni a lépcsőn, segítségre szorul

Segélyszer­vezet ottjártunk­kor adott át a lánynak.

– A pandémia alatt nagyjából havi egy élelmiszer­csomaggal segítjük a családot – kezdte Révfalvi Dorottya, az Ökumenikus Segélyszer­vezet Országos Segélyközp­ontjának vezetője.

– A krízishely­zetben lévőket először krízistámo­gatásban részesítjü­k, megoldások­kal segítjük őket, akár azzal, hogyan kerülhetne­k vissza az állami ellátórend­szerbe. Ha azonban egy adott család minden hivatalos próbálkozá­sa kudarcba fullad, akkor élelmiszer­csomaggal, ruhával, tanés tisztítósz­erekkel, gyógyszere­kkel,

vagy éppen takarékoss­ági tanácsokka­l is tudjuk segíteni őket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary