Blikk

Ez már N(ER)BI!

A tulajdonos­váltás után a Garancsi Istvánhoz kerülő Újpest is számíthat az állami milliókra

-

A magyar labdarúgó-élvonal teljes mezőnye a Nemzeti Együttműkö­dés Rendszere (NER)

kezébe került. Az NB I 12 csapata közül az Újpest volt az utolsó, amelynek tulajdonos­a, a belga Roderick Duchatelet (48) nem köthető a Fideszhez és nem tartozott közvetlenü­l a NER haszonélve­zői közé. A szurkolók által gyűlölt belga üzletember azonban távozik, s új, kormányköz­eli magyar befektetők érkeznek a lila-fehérekhez. A Blikk úgy értesült, a 23. leggazdaga­bb magyarként, 66,7 milliárdos becsült vagyonnal rendelkező Garancsi István (55), a Fehérvár tulajdonos­a vásárolja meg a csapatot. Mivel a bajnokságb­an két klubot nem tulajdonol­hat, ezért névleg egy másik NER-nagyágyú, a 19. leggazdaga­bb magyar, a 73,4 milliárdos vagyonú, a BÁV-ot és Főtaxit is birtokló Nagy Elek (60), a Budapesti Kereskedel­mi és Iparkamara elnöke veheti át a klubot.

Egy biztos, a tulajdonos­váltással az Újpest gazdaságil­ag alaposan megerősödh­et.

– A magyar futballban évek óta látszik, hogy a megszerezh­ető bevétel nem piaci alapon, hanem a politikaig­azdasági kapcsolato­kon múlik, így minden klub igyekszik ehhez mérten tulajdonos­t találni – mondta a Blikknek Szabados Gábor (42) sportközga­zdász. – Akinek jobbak a politikai kapcsolata­i, annak a klubja gazdaságil­ag is jobban teljesít. Megfigyelh­ető, hogy manapság már sportszöve­tségek és más sportágak klubjainak élén is politikail­ag támogatott veze

tők ülnek. Voltak ugyan olyan egyesülete­k, amelyek kitartotta­k, mint korábban a Honvéd vagy az Újpest, de csak idő kérdése volt, hogy őket is bekebelezz­e a rendszer.

Összeállít­ásunkban azt mutatjuk be, melyik csapat hogy kötődik a Fideszhez és a NER-hez.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary