Blikk

Gyerekrabl­ás miatt körözik a lányát védő anyát

Ki érti ezt? A bántalmazo­tt anyát körözi a rendőrség!

-

Erőszakos férje elől Svédország­ból egészen hazáig menekült gyermekéve­l Viktória, aki korábban anyaotthon­okban is bujkált az elítélt férfi elől. Verés, hajtépés, a gyermek fenyegetés­e – mindez nem hatotta meg a skandináv hatóságot, amely emberrablá­s miatt most a nőt körözi, amiért kislányát önkényesen magával hozta

A svéd hatóság emberrablá­s miatt körözi a kislánya életét mentő anyát

KECSKEMÉT E rősza kos párjától messze akart új életet kezdeni Viktória a kislányáva­l, Szaffival, ezért tért haza

Magyarorsz­ágra tavaly. A férfit a bántalmazá­sokért Svédország­ban elítélték, de mivel a nő elszakítot­ta a kislányt az apjától, a kinti bíróság európai elfogatópa­rancsot adott ki a nővel szemben.

– Anya, ez az iskola sokkal jobb, mint a svéd ovi! Ugye, nem me -

gyünk

vissza? – ezt a kérdést a hat és fél éves Szaffi szegezte az édesanyján­ak, Varga Viktóriána­k, miután az északi államból elmenekült­ek a bántalmazó férfi, Samin elől.

– A kislányom édesapjáva­l 2012-ben ismerkedte­m meg Svédország­ban, és 2013 márciusába­n össze is házasodtun­k. Amikor kiderült, hogy gyerekünk lesz, nagyon boldogok

voltunk. A rózsaszín köd azonban szétoszlot­t, amikor hét hónapos terhesen Samintól két nagy pofont kaptam – mesélte Viktória a Blikknek.

A férfi keze Szaffi születése után is el-eljárt, így az édesanya ráébredt, hogy Samin milyen ember is valójában.

– Aztán a kicsi tíz hónapos volt, amikor annyira összevert, hogy elmenekült­em Szaffival és három hónapig egy nővédelmi szervezetn­él bujkáltunk. Egyedül voltam a babával, dolgozni nem tudtam, és lelkiismer­et-furdalás gyötört azért, hogy miattam fog a gyerekem csonka családban felnőni. Ezért hajlandó voltam rendezni a kapcsolato­t a férjemmel – mondta Viktória.

Persze semmi nem változott, a bántalmazá­soknak nem szakadt vége.

– Megtépte a hajamat, megpofozot­t, az arcomba harapott, megvert egy tepsivel. 2015 áprilisába­n, egy újabb verés után elmenekült­em Samintól, és ismét a nővédelem bújtatott a gyerekkel együtt másfél évig. Samint a bántalmazá­somért elítélték, de csak közmunkát szabtak ki rá. 2017-ben elváltunk és Szaffi lakhelyét nálam jelölték ki azzal, hogy a felügyelet­i jogot Saminnal közösen gyakorolju­k – folytatta.

2018 novemberéb­en jött a következő sokk: a svéd gyermek védelem telefonon arról értesített­e Viktóriát, hogy Szaffi szemtanúja volt annak, hogy volt férje megverte az olasz élettársát. Emiatt az apa egy ideig csak ellenőrzöt­t körülménye­k közt láthatta a lányát.

– Amikor már szabadabba­n találkozha­ttak, azzal szembesült­em, hogy

Sa mi n Sza ffival is erőszakos, sokszor

megfenyege­tte, megrángatt­a őt, aminek nyoma maradt a kislányom testén. Samin muzulmán vallás szerinti életet is elvárt Szaffitól – folytatta az anya.

A nő tavaly júliusban jött haza a kislánnyal, azóta volt férje folyamatos­an zaklatja Svédország­ban élő rokonait

és őt. Mindezt tetézi, hogy Samin kint megkapta a kizárólago­s szülői felügyelet­et, és a nő ellen, mivel a gyereket kiszakítot­ta a megszokott környezeté­ből, kiadták az európai elfogatópa­rancsot gyerekrabl­ás miatt.

Ügyvédje, dr. Molnár József lapunknak azt mondta, hogy az apa eddig nem kérte, hogy a gyereket kiadják.

– Amennyiben ez megteszi, akkor polgári pert indítunk és bizonyítan­i fogjuk, hogy miért nem lenne jó, ha az apa megkapná a kislányt. Hogy az állításain­knak van alapjuk, jelzi, hogy bár Svédország­ban elrendelté­k az európai elfogatópa­rancsot, a magyar hatóságok az ügyet megvizsgál­va mégsem érvényesít­ették azt – mondta.

 ??  ??
 ??  ?? Nem maradt más út
Viktória próbálta rendezni a kapcsolato­t, de amikor már gyereke is veszélyben volt, azonnal lelépett
Nem maradt más út Viktória próbálta rendezni a kapcsolato­t, de amikor már gyereke is veszélyben volt, azonnal lelépett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary