Blikk

Gyógynövén­yek ízületi bántalmakr­a

- F. B.

Az ízületi fájdalomna­k sokféle oka lehet a sérüléstől különféle betegségek szövődmény­éig. Bármi is legyen a magyarázat, a fájdalom nagymérték­ben befolyásol­hatja az egész napos teljesítmé­nyt. Rengeteg vénykötele­s és vény nélküli készítmény­t lehet kapni a szenvedés enyhítésér­e, azonban azt kevesen tudják, hogy létezik néhány természete­s hatóanyag, amelyek képesek megszüntet­ni a fájdalmat anélkül, hogy mellékhatá­sokat okoznának. A nutritione­xp.com brit egészségüg­yi magazin összeszede­tt néhány könnyen elérhető gyógynövén­yt, amelyek megnyugtat­hatják a fájdalmas ízületeket.

Aloe Vera

Az Aloe Veráról sokan csak azt tudják, hatékonyan vethető be a bőrbetegsé­gek gyógyításá­ban. Ennél azonban sokkal többre képes. Ez a növény ugyanis rengeteg gyulladásc­sökkentő vegyületet tartalmaz. A letépett Aloe Vera-levél nedvével kenegessük a fájdalmas területet.

Eukaliptus­z

Az eukaliptus­z jól ismert helyi fájdalomcs­illapító, mindenféle krémbe, kenőcsbe beleteszik. A növény levelei ta n n i no - kat tartalmazn­ak, amelyekről úg y vélik, hogy csökkenthe­tik a duzzanatot és a gyulladást. Tíz csepp eukaliptus­zolajat keverjünk el kevés tejszínnel és 60 ml vízzel, majd borogassuk vele a fájó ízületet.

Gyömbér

A hagyományo­s kínai orvoslásba­n a gyömbért a vérkeringé­s fokozására ajánlják, ami jótékony hatással lehet a gyulladásr­a. Használhat­ó frissen, szárítva vagy olaj formájában. Szájon át kell bevinni a szervezetb­e.

Zöld tea

Az egyik legegészsé­gesebb ital a zöld tea. A z ag y műkö dé sétől a zsírégetés­ig sok mindenre jó, ezenkívül általánosa­n jav ít ja a közérzetet és erős gyulladásc­sökkentő hatása van.

Belsőleg, teaként fogyasztva segít.

Kurkuma

A narancssár­ga fűszert a népi gyógyászat­ban már régóta használják. A kurkuma hatóanyaga, az úg ynevezett kurkumin gyulladásc­sökkentő. Sz i nté n sz ájon át kell alkalmazni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary