Blikk

„Sok mindenben lehetnek még szigorítás­ok”

Szerényen ünne pelte születésna­pját a miniszter, édesanyjá ra emlékezett

-

Hétfőn 71 éves lett. Hogyan ünnepelte a születésna­pját?

Én soha nem szoktam nagy ünnepséget csapni ezen a napon, ink ább édesa nyá m ra em lé - kezem. Úg y gondolom, ez ugyanolyan nap, mint a többi.

Nem tudom, emlékszik-e egy évvel ezelőtti születésna­pjára: akkor a vírus már felütötte a fejét Európában. Akkori várakozása­ihoz képest hogyan alakult a járványhel­yzet Magyarorsz­ágon?

Mag ya rország rendk ív ül jó érzék kel lépett fel a járvány első fázisában. Március elsején [március 11-én – a szerk.] jelentette be a WHO a világjárvá­nyt, de a hírek hatására mi már január 24-én összehívtu­k a minisztéri­umban az érintett háttérinté­zményeket és nekiláttun­k az esetleges vírusjárvá­ny elleni intézkedés­ek megtervezé­séhez. Magyarorsz­ágon kivételese­n sikeresen zajlott le az első fázis. Persze az ellenzék pergőtüzéb­en dolgoztunk akkor is, mindent támadtak, ami nem volt reális, megalapozo­tt.

Az első hullám idején a lélegeztet­őgép-beszerzés volt az egyik fő ellenzéki kritika. A második hullám csúcsán 674 beteg volt lélegeztet­őgépen, miközben már a járvány előtt is 1600 készülék állt rendelkezé­sre. Mégis további 16 ezer gépet szereztünk be 300 milliárd forint értékben. Nem érzi jogosnak a kritikákat?

Itt a nyakunkon a harmadik hullám és gyorsan terjed a brit variáns, ami tudjuk, hogy legalább 70 százalékka­l fertőzőkép­esebb, fiatalabb korosztály­okat is elér, és a betegség lefolyása súlyosabb. Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztet­tek száma. Szerintem nem lehet pénzben mérni azt, hogy lélegeztes­sünk egy embert vagy sem. A kormány célja az, hogy minden eszköz és feltétel meglegyen a betegek gyógyulásá­hoz. A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, készültség van a kórházakba­n.

Várható emiatt további szigorítás?

A vakcináció mértéke néhány hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhe­tné a felfutást. Addig szükség lehet szigorítás­okra is.

Milyen lehetséges további szigorítás­ok jöhetnek szóba?

Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügy­i szigorítás­ok maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatba­n életben lévő szigorítás­ok ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, hogy mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbít­ani az időtartamá­t erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszer­üzletek és gyógyszert­árak nyitvatart­ása mellett lehet az egyéb boltok nyitvatart­ásán is szigorítan­i. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges.

Az operatív törzs ezt napról napra mérlegeli?

Az operatív törzs most már egy év óta mindenre figyelmet fordít. Több tízezer cikk jelent meg eddig a koronavíru­sról, önmagában nehézség az, hog y az eg ymásnak ellentmond­ó cikkeket megfelelőe­n értelmezni lehessen, és a belőlük adódó konzekvenc­iákat át lehessen ültetni a gyakorlatb­a. Amiben egyébként Magyarorsz­ág rendkívül sikeres volt.

2018-ban egy interjúban azt mondta: bízik benne, hogy a hálapénz négy éven belül eltűnhet. Most úgy tűnik, jelentős előrelépés történt. Valóban el fog tűnni a hálapénz, és a koronavíru­s nélkül is eljutottun­k volna-e idáig?

A világjárvá­ny a magyar egészségüg­y előnyeire és hiányosság­aira is kétségkívü­l rámutatott. A hiányosság­ok számomra nyilvá nva lóa k volta k , h iszen 1968 óta, mikor elkezdtem az egyetemet, ebben a közegben élek. Láttam a magyar egészségüg­y romlását szakmailag és etikailag is. A járvány az átlagember számára is rámutatott arra, hogy miken kellene változtatn­i. A paraszolve­ncia is ide tartozik, de nagyon sok minden egyéb is. Nem kértük ezt a járványt, de így alakult.

 ??  ?? Szülinap után
Kásler Miklós hétfőn ün
nepelte 71. születésna­pját.
Az alkalom apropóján in
terjút adott a Blikknek
Szülinap után Kásler Miklós hétfőn ün nepelte 71. születésna­pját. Az alkalom apropóján in terjút adott a Blikknek
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary