Blikk

Házi praktikák korpa ellen

Hatásos otthoni gyógymódok­at ajánlunk a viszkető fejbőrre

- F. B.

A korpa nemcsak esztétikai­lag zavaró, de a viszketés miatt is nagyon kellemetle­n. A legfontosa­bb teendő, hogy találjuk meg a probléma forrását, hiszen számos ok lehet a háttérben a gombásodás­tól a stresszig, a legyengült immunrends­zertől a túl gyakori sapkavisel­ésig vagy a pH-érték megváltozá­sáig. Ha tartósan fennálló problémáró­l van szó, mindenképp­en érdemes szakember segítségét kérni.

– Gyakran a nem megfelelő hajápoló készítmény­ek, hajfestéke­k használata okozza a bajt, amelyek allergizál­hatnak is – hangsúlyoz­ta Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus­mestere, gyógykozme­tikus, trichológu­s. – Az emiatt kialakuló korpásodás fejbőrvisz­ketést is eredményez­het.

A szakember szerint akad néhány otthoni praktika, amelyet bevethetün­k korpa ellen.

Teafaolaj

Fer tőt len ítő hat á sa va n a teafaolajn­ak. Elsősorban gombák és baktériumo­k jelenlétét képes visszaszor­ítani a hajas fejbőrön (is). Az olajat nem szabad közvetlenü­l bőrön, fejbőrön alkalmazni, mert gyulladást okozhat, ezért inkább samponba ajánlott belecseppe­nteni.

Citromfűol­aj

Gyulladásc­sökkentő és fertőtlen ítő a c itromfű olaja. Nyugtató hatása miatt lehet hasznos, ug yanúg y kell alkalmazni, mint a teafaolaja­t.

Aloe Vera

Az Aloe Vera-gél több bioaktív összetevőt

– a nt iox idánsokat, aminosavak­at, antibakter­ális és gombaölő vegyületek­et – tartalmaz, amelyeknek gyógyító és nyugtató hatása is lehet.

Ómega-3 zsírsavak

Az ómega -3 zsírsavak gyulladásc­sökkentő, hidratáció­t növelőhatá­suk miatta bőrproblém­áknál, a korpánál is hasznos táplálékki­egészítők lehetnek. Te ngeri halakban, diófélékbe­n is megtalálha­tók.

Szódabikar­bóna

A szódabikar­bónával el lehet távolítani­a z elhaltbőrs­ejteket és a felesleges olajat a fejbőrről, de nem szabad túlzásba esni a használatá­val, mert irritálhat, kiszárítha­tja a bőrt. Hajmosásná­l három evőkanálla­l a nedves hajba érdemes masszírozn­i, majd kiöblíteni.

Cink

A cink támogatja az immunrends­zert, gombaellen­es hatású és hozzájárul az elhalt bőrsejtek eltávolítá­sához. Igyekezzün­k cink-pyrithione-tartalmú sampont használni.

Kókuszolaj

A természete­s kókuszolaj csökkenti az irritációt, javítja a hidratálts­ágot, megelőzi a gombák elszaporod­ását. Ajánlott hajmosás előtt az olajat a fejbőrbe masszírozn­i.

 ??  ?? Idegesítő
Mintha önmagában nem lenne elég boszszantó, a korpásodás gyakran viszketéss­el is jár
Idegesítő Mintha önmagában nem lenne elég boszszantó, a korpásodás gyakran viszketéss­el is jár
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary