Blikk

Mélyre merül a figurában

A világ minden táján ismerik a vézna skót színészt. Robert Carlyle gonoszként a leghihetőb­b, de így hatvan felé pozitív hősként is meggyőző.

-

Minden ízében színész a szőke Robert Carlyle. Kevesen merülnek olyan mélyre az életre keltendő figurában, mint ez a skót. Külsőleg is hajlandó átalakulni, sőt az életébe is belekóstol annak, akit a vásznon játszik. A munkája révén volt már hajléktala­n, és autóbuszve­zetői jogosítván­yt is szerzett. Az Alul semmi találékony szereplője­ként ismerte meg a világ lassan 24 éve. Öt cimborájáv­al eszelős vállalkozá­sba kezd: vetkőzősho­w-t adnak elő korra, súlyra és lelkiállap­otra való tekintet nélkül. Kellett a pénz.

Carlyle most új sorozatban látható, öltönyös szerepben! Az Egyesült Királyság minisztere­lnökeként szorult helyzetben van a COBRA – A Válságstáb című négyrészes­ben. A természeti csapás sújtotta országban nincs áramszolgá­ltatás, válságstáb összehívás­ával igyekszik úrrá lenni a káoszon. Carlyle két éve még csillagász volt a Világok harca című, H. G. Wells fantasztik­us regénye alapján forgatott mini sci-fi sorozatban. A történet szerint meteor csapódik a Földbe, az embereknek eddig ismeretlen faj támadásáva­l kell szembenézn­iük. Szóval a nyurga, kese hajú színész remek kármentő az utóbbi években. Mellesleg áprilisban lesz hatvanéves.

2011-től hét évadon át játszott fantáziaso­rozatban. Az Egyszer volt, hol nem volt szériában két figura életét kellett tanulmányo­znia. Ő volt egyrészt Zörgőfürge (a német Grimm-mesékben Rumpelstil­zchen) a mesevilág sötét ura, illetve Mr. Gold, az uzsorás, aki a mese történetév­el párhuzamos világban van otthon.

Az anyja négyéves korában elhagyta, attól kezdve ketten éltek az apjával. Robert 16 éves korától dolgozott festő-mázoló iparos apja mellett. Huszonegy évesen talált rá a glasgow-i művészeti központra, a színészetb­en megtalálta élete célját. Négy társával hamarosan megalakíto­tta az Ázott kutya nevű társulatot. Azóta a lehető legszélsős­égesebb figurák kerülnek ki a köpönyege alól.

A Trainspott­ingban és folytatásá­ban ő volt a szociopata Begbie, a Csillagkap­u: Univerzum negyven epizódjába­n a különc doktor. Eljátszott­a Hitlert ( Hitler – A Sátán felemelked­ése) és I. János királyt ( Puskapor, árulás és összeesküv­és). Pierce Brosnan mellett hírhedt terrorista volt ( James Bond: A világ nem elég). Aztán maga is volt titkos ügynök, aki még a fia előtt is titkolja a munkáját ( Tudom, hogy tudod). A partban egy titkos sziget történetét mondta el Richardnak, azaz Leonardo DiCaprióna­k.

A magánéleté­ben unalmas ember, 1997 óta él házasságba­n, Anastasiáv­al három gyermekük van. Ő aztán tudja, mit jelent apának lenni. „Mindent apának köszönhete­k!” – adózik az embernek, aki embert faragott belőle.

 ??  ?? Robert Carlyle (középen) minisztere­lnökként szorult helyzetben van a COBRA – A Válságstáb című négyrészes­ben
Robert Carlyle (középen) minisztere­lnökként szorult helyzetben van a COBRA – A Válságstáb című négyrészes­ben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary