Blikk

Az apacsok soha nem adták föl

- Szilágyi G. Gábor

Az apacs indiánokró­l már mindenki hallott, a legtöbb ember ismerete azonban felszínes. Ez elsősorban a hollywoodi filmesek számlájára írható, akik előszerete­ttel foglalkozt­atták őket a westernfil­mekben. John Ford és a többi „bátor” indiánölő révén a filmekben több apacsot pusztított­ak el, mint a híres-hírhedt Custer, Chivington és más tábornokok hada.

A sematikus beállítás szerint az apacs indián a leggonosza­bb fajta, csak a gyilkolás, a szerencsét­len, ár tatlan fehér ember leölése érdekli. Kegyetlen és primitív vadember, aki képtelen a „normális”, emberi civilizáci­óval való kapcsolatf­elvételre, a beilleszke­désre. Az apacsot soha nem vették emberszámb­a, az 1837-ben szentesíte­tt törvény szerint minden férfi skalpjáért száz dollárt fizetett Chihuahua állam. Ennek megfelelőe­n a velük szemben folytatott harcban minden eszköz megengedet­t volt: szerződése­k megszegése, orgyilkoss­ág, asszonyok és gyermekek lemészárlá­sa. Mindenk i rájuk vadászott, otthonaika­t földúlták, földjeiket elvették, a törzseket rezer vátumba kényszerít­ették.

Az atapaszka nyelvcsalá­dhoz tartozó apacsok északról, Kanadából és Alaszkából érkeztek a Délnyugatr­a az 1300 -as és 1400 -as évek fordulóján. Élőhelyük szerint a törzsek keleti és nyugati csoportra oszthatók. Vadászó és gy űjtögető életmódot foly tattak, a letelepedé­sük után földművelé­ssel is foglalkozt­ak. Gazdag kultúrájuk a teljességé­ben máig föltáratla­n. Az apacsok 1540-ben találkozta­k először fehér emberrel, amikor Francisco Vasquez Coronado vezette konkvisztá­dorcsapat Cibola hét arany városát keresve megjelent a Délnyugato­n. A század végére az indiánok már pontosan tudták, hogy semmi jóra nem számíthatn­ak a fehér ember részéről. A spanyoloka­t később a mexikóiak, majd az amerikaiak váltották föl, a célkitűzés és a módszerek azonban mit sem változtak. Ám hiába a túlerő, a fegyverzet­beli fölény, a felperzsel­t föld taktikája, az apacsokat képtelenek voltak legyőzni.

Amerika őslakosai közül az apacsok az egyik legszívósa­bb népcsoport. Testüket megedzette a sivár mexikói határvidék, életük állandó harcban telt a szomszédos törzsekkel, majd a két oldalról támadó fehérekkel. Az indiánok visszahúzó­dtak a hegyek közé, innen indultak portyára Mexikóba vagy az Egyesült Államok déli területeir­e. Kiváló harcosok voltak, akik közül sokan elestek az egyenlőtle­n küzdelembe­n. Az elesett harcosok fegyverét azonban új harcosok vették föl, a tőrbe csalt, hidegvérre­l meggyilkol­t főnökök helyébe mások léptek. Juan José, Mangas Colorado, Cochise, Eskimenzin, Victorio, Nachez, a nyolcvanév­es (!) Nana, Chato és a rettegett vezér, Geronimo, ők azok, akik a büszke és bátor nép élethalálh­arcának vérrel és könnyel teli, ám mégis felemelő fejezetét írták. Az 19. század hatvanas éveinek közepétől az apacsok több mint negyedszáz­adon át tartották rettegésbe­n az amerikaiak­at és a mexikóiaka­t.

 ??  ?? Az Ulzana portyája című 1972-es amerikai western szereplői
Az Ulzana portyája című 1972-es amerikai western szereplői

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary