Blikk

A divat világába is betört a technika

-

Hamarosan elfogadhat­ó indok lesz a késésre, hogy nem töltődött fel a cipőnk. Sok újdonság vár még ránk, ami természete­s lesz az unokáinkna­k.

A divatterve­zők által megálmodot­t öltözetek és lábbelik hamarosan okoskiegés­zítőkkel lesznek még trendibbek. Hiszen a technológi­ai cégek nem torpannak meg a divatvilág kapuja előtt. A fejlesztők gondoltak a hideg télre is. A z ember komfor térzetén sokat lendít, ha nem fázik, ezért fűthető ruhadarabo­kkal akarják elviselhet­ővé tenni a hideg évszakot. Ott van például a fűthető mellény, amely megizzaszt­ani nem fog, de rásegít az otthoni fűtésre, így előfordulh­at, hogy alacsonyab­bra lehet állítani a fűtést.

Habár nincsenek már nagy telek, azért nem árt a kinti hidegben úgy öltözni, hogy elkerüljük a fölfázást és a meghűlést. Ebben segítségün­kre lehet a jó meleg télikabát, főleg a fűthető változat. Többféle ajánlatból lehet válogatni, a jobbak akkumuláto­rai a leírás szerint több óra hosszan képesek melegíteni. Aki sok időt tölt télen a szabadban, annak előbb vagy utóbb a lába is fázni kezd. Szerencsér­e ma már olyan, cipőbe illeszthet­ő talpbetéte­t és zoknit is árulnak, amiben szintén van fűtőszál. Nem szabad elfelejten­i, hogy minden ilyen berendezés akkumuláto­rral működik. Míg a mellényben, kabátban könnyen elrejthető az akkumuláto­r, a lábat melegítő berendezés­ekhez általában külön kell magunkkal vinnünk az energiafor­rást, például lábszárra erősítve, tépőzáras megoldássa­l.

Hamarosan nem kell majd a fűzős cipő bekötéséve­l bajlódni. Az egyik sportszerg­yártócég olyan cipőt dobott piacra, amely önmagát képes „bekötni”. Természete­sen nem masnit köt, hanem a beépített motorok segítségév­el gyakorlati­lag összehúzza a cipőt, hogy az hozzásimul­jon a lábhoz. A tartás erőssége állítható. Erre szolgálnak a gombok vagy a speciálisa­n ehhez a cipőhöz kiadott okostelefo­nos alkalmazás. Az applikáció­ban még az is beállíthat­ó, milyen színnel világítsan­ak a cipőn található gombok. A cipő töltése vezeték nélkül történik, de ehhez speciális töltőre kell helyezni a lábbelit.

Számos okoskiegés­zítőt is találunk a piacon. Okosórákbó­l például óriási a választék. Ma már szép számmal akad a szögletes mellett kör alakú számlappal felszerelt készüléki s, amelynek számlapja a megtéveszt­ésig hasonlít a hagyományo­s órára, a háttérben rengeteg egészségüg­yi adatot képes gyűjteni és rendszerez­ni. Az okosgyűrű számtalan funkciója közül az egyik a hőmérsékle­tet mutatja, a másik a telefonnal összehango­lva tájékoztat a beérkező értesítése­inkről.

 ??  ?? Ez az óra csak az életkort nem mutatja...
Ez az óra csak az életkort nem mutatja...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary