Blikk

„Acsend beszél tovább”

A napi gondok közben álljunk meg egy pillanatra, emlékezzün­k elhunyt hírességei­nkre, kedvencein­kre a vírus 15 324 magyar áldozata között

- V. J. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Egy évvel ezelőtt hiába vártuk a tavaszt, a legtöbben már éreztük, az előttünk álló év egészen más lesz, mint a többi.

Napra pontosa n eg y éve élünk együtt a koronavíru­ssal, tavaly ezen a napon indult el a koronavíru­s.gov.hu oldal, még csak két fertőzöttr­ől tudósítva.

Két itt tanuló iráni diák volt az, akiket először k iszűrtek. Sokan döbbenten kapták fel a fejüket, nem kerül el bennünket a rettegett kór, amelyet eddig jórészt távol-keleti híradásokb­ól ismerhettü­nk. Furcsának tűntek a hírekben a maszkos járókelők a Kínából érkezett fotókon, videókon, s ijesztőek voltak a tömeges megbeteged­ésekről szóló híradások. Azóta mindez már a hétköznapj­aink részévé vált.

Tav a s sz a l k a r a nténba vonult a fél ország, bezártak az iskolák, óvodák is, sokan elvesztett­ék a munkájukat. Az élesztő hiánycikké vált, mert mindenki kenyeret sütött otthon a tétlenségb­en. Kezdetben sokan pánikoltak, és felvásárol­tak mindent a boltokban, még vécépapírt is alig lehetett kapni.

Hozzáférhe­tetlen kincs volt a kézfertőtl­enítő és a maszk is, utóbbit aranyárban vehette meg, aki tudta, hol lehet kapni pár darabot. Mivel többnyire nem volt az sem, maszkot gyártottun­k abból, amit otthon találtunk: zokniból, pólóból, papír zsebkendőb­ől.

Nyárra úgy tűnt, véget is ér a járvány, az embereket szabadjára engedték, a karaténból szabadulók Mekkája lett a Balaton. Aztán ősszel érkezett a második hullám, egyre több fertőzötte­l és halottal.

Még ez sem ért véget, nyakunkon a harmadik, még roszszabb járványügy­i adatokkal.

Közben az egész világon elkezdték az oltásokat, csak épp kevés a vakcina, senki nem tudja, mikor kerülhet sorra. De nem is mindenki kér belőle. A koronavíru­s is képes volt megosztani az embereket, oltáspárti­akra és oltásellen­esekre.

Nem tudni, mikor érhet véget a járvány, az optimistáb­b jóslatok szerint már nyár közepétől visszakapj­uk a régi életünket, Mike Ryan, a WHO vészhelyze­ti igazgatója viszont épp tegnap mondta, szerinte idén nem leszünk túl a víruson.

 ??  ?? Szőcs Géza
† 67 Böröndi Tamás
† 65 Kelemen Csaba
† 65 Sas József
† 82 Bálint György
† 101 Nagy Grófo
† 49 Bergendy István
† 81 Horváth Attila
† 53 Balázs Fecó
† 69 Egerszegi Judit
† 67 Handel György
† 62 Snell György
† 71
Szőcs Géza † 67 Böröndi Tamás † 65 Kelemen Csaba † 65 Sas József † 82 Bálint György † 101 Nagy Grófo † 49 Bergendy István † 81 Horváth Attila † 53 Balázs Fecó † 69 Egerszegi Judit † 67 Handel György † 62 Snell György † 71
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary