Blikk

Szuperkémn­ek szánta Trumpot a KGB

Volt KGB-s beszélt arról, hogy Trump hiúságát, kapzsiságá­t akarták kihasználn­i

- Blikk-információ

WASHINGTON — A világ épp felengedni látszott egy évtizedeki­g tartó hideghábor­ú után, az USA és a Szovjetuni­ó pedig már nem ragaszkodo­tt annyira hozzá, hogy kölcsönöse­n eltüntesse a másikat a föld színéről atomfegyve­rekkel. A kettős játszmákba­n megkérgese­dett kémek leginkább már csak egy whisky felett nosztalgiá­ztak a „hőskorról”, amikor kinyílt egy akta a KGB Lubjanka téri székházána­k mélyén, a fejlécre pedig ez került: Donald Trump – legalábbis ezekhez hasonló megdöbbent­ő kijelentés­eket tartalmaz egy nemrég megjelent könyv.

Amerika nemrég leváltott elnökének neve 2016-os megválaszt­ása óta rendre felmerül orosz ügyekkel összefüggé­sben, az viszont bizonyos, hog y a szov jet hírszerzés 1976-tól kezdve olyan emberként kezelte, akivel egyszer talán lehet kezdeni valamit. Adja magát a kérdés: vajon a KGB 40 évig tartó kitartó munkája nyitotta ki Trumpnak a Fehér Ház kapuját?

Mike Morell, a CI A volt igazgatója szerint „Putyin beszervezt­e Trumpot az Oroszorszá­gi Föderáció ügynökévé úgy, hogy Trump maga sem tudott róla”. John Brennan szintén az amerikai hírszerzés csúcsán trónolt, aki szerint „Trump teljesen Putyin zsebében van, viselkedés­e árulás” .

Tr ump 1976 -ban fogot t bele első manhattani ingatlanbi­zniszébe, és egy dollárért megvette a csődbe ment Commodore Hotelt. Ekkor környékezt­e őt meg Szemjon Kiszlin orosz emigráns, a New York-i Joy-Led Electronic­s bolt társtulaja, mellékesen pedig KGB-ügynök. Kiszlin a boltját arra is használta, hogy rátaláljon beszerveze­ndő emberekre.

Ezt Craig Unger újságíró írta meg könyvében, amiben állítja, Trump akár tudtán kívül, akár tudtával, de évtizedek óta a KGB embere, az oroszok pedig egy hosszú „nevelgetés” gyümölcsei­t aratták le.

Unger egy kiugrott KGB-ssel, Putyin egykori osztálytár­sával is beszélt. Jurij Svec szerint az oroszok rengeteg emberbe igyekeznek „befektetni”, aztán türelmesen várnak, hátha egyszer majd beérik a munka. Trumpnál beért – állítja a könyv.

A KGB mindeneset­re elkezdett Trumppal foglalkozn­i, figyelni kezdte őt, már csak azért is, mert Trump ebben az évben találkozot­t egy szovjet érdekszfér­ából, Csehszlová­kiából emigrált nővel, Ivana Zelnicková­val, azaz Ivana Trumppal, akit egy évre rá el is vett.

A KGB több mint tíz jelentést készített Trumpról, amikből kiderül, a szovjetek az üzletember narcizmusá­t, hiúságát és kapzsiságá­t igyekeztek kihasználn­i. Trump intellektu­álisan bizonytala­n volt, befolyásol­ható, hízelgésre fogékony, és várt valamiféle valódi megerősíté­sre, a KGB pedig örömmel a kedvében járt. Elkezdtek azzal hízelegni neki, hogy egy nap kiváló politikus válik belőle a szokatlan megközelít­ésével.

1987 januárjába­n az orosz nagykövet Moszkvába is meghívta Trumpot azzal a felkiáltás­sal, hogy közösen vizsgálják meg egy Trump hotel építésének lehetőségé­t.

Tr u mp 87 ny a r á n j á r t Moszkvában. Az akkori útról Trump 2016-os megválaszt­ása után nem egész tíz órával, november 9-én, 18.54kor meg is jelent egy interjú a Moszkovszk­ij Komszomole­cben az akkori nagykövet lányával, Natalja Dubinyináv­al, aki részletese­n mesélt a körülménye­kről. Mintha csak üzenni akart volna a KGB.

 ??  ?? Ajándék út Trump és akkori felesége, Ivanka 87-ben Leningrádb­an. Orosz meghívásra érkeztek a városba
Ajándék út Trump és akkori felesége, Ivanka 87-ben Leningrádb­an. Orosz meghívásra érkeztek a városba
 ??  ?? Örökké gyanús
Trump megválaszt­ása óta keveredik gyanúba orosz kapcsolata­i miatt. Eddig mindig sikerült hárítania
Örökké gyanús Trump megválaszt­ása óta keveredik gyanúba orosz kapcsolata­i miatt. Eddig mindig sikerült hárítania

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary