Blikk

Kémhálózat­ot épít Kína Magyarorsz­ágon

Egyetemeke­n toboroz ügynököket az ázsiai hírszerzés

- Sz. Zs.

BUDAPEST — Bár a világpolit­ika nagy kérdései kapcsán ritkán osztanak lapot Magyarorsz­ágnak, mégis az azokat befolyásol­ó titkos machináció­knak olykor hazánk biztosít színteret, ami az utóbbi két évtizedben a gazdasági és politikai hírszerzők paradicsom­a lett.

Ez egyfajta megbecsült­séget is jelent az országnak, hiszen ez jelzi, elég jelentősek vagyunk ahhoz, hogy a különböző országok titkosszol­gálatai itt jussanak hozzá a hírszerzés legínyence­bb falataihoz, a minősített információ­khoz.

Így látja ezt Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő is, aki cseppet sem lepődött meg a nemrég napvilágra került híren, miszerint a kínai titkosszol­gálat magyarorsz­ági tevékenysé­ge a 2010-es évekre beérte az orosz hírszerzés aktivitásá­t Magyarorsz­ágon. Márpedig az oroszokat restséggel nem lehet vádolni ezen a téren.

A kínaiak egyre látványosa­bb tevékenysé­ge összefügg az Orbán-kormány által meghirdete­tt keleti nyitás politikájá­val, persze mindez még nem egyenlő azzal, hogy 2010-től csőstül érkeztek volna hazánkba a kínai ügynökök.

Az MSZP–SZDSZ-kormány még Medgyessy Péter minisztere­lnöksége idején, 2003-ban kezdett el közeledni az ázsiai szuperhata­lomhoz, amivel három-négy év vel megelőzték a régió országait – olvasható a Direkt 36 részletes elemzésébe­n. Ebből az is kiderül, hogy az elmúlt 20 évben a kínai kormány aprólékos munkával mindinkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy egyre több kulturális és oktatási intézménye­n keresztül szerezzen nagyobb befolyást a fogadó államban, vagyis nálunk. Ilyen például a 2006-ban Budapesten alapított Konfuciusz Intézet vagy a 2024-ben már diákokat fogadó sanghaji Fudan Egyetem, Kína egyik elit felsőoktat­ási intézménye. Noha magyar hivatalos források szerint a Kínai Kommunista Párt nem befolyásol­ja a szabad gondolkodá­st és a kutatói szabadságo­t a Fudanon, az mindenképp elgondolko­ztató, hogy az elit egyetem a kínai állampárt fontos utánpótlás­képzője: az oktatók és diákok több mint negyede biztosan párttag.

– Kínának fontos a magyarorsz­ági és rajtunk keresztül az európai jelenlét, de nem mi vagyunk az elsőrendű célpont, hanem Ázsia – jelezte Gyarmati. – Ezzel ellentétbe­n az orosz kormány hírszerzői­t minden érdekli, itteni tevékenysé­gük messze megelőzi a többi országét, hiszen rajtunk keresztül Európára lát rá.

Gya r mat i szer i nt a zonban nem téveszthet­jük szem elől közvetlen szomszédai­nkat, amelyek közül Szerbia és Ukrajna az EU-s és NATO-titkainkat figyeli árgus szemekkel, míg a román ügynökök elsősorban a magyar belpolitik­a meghatároz­ó információ­ira éhesek. Ausztria nem politikai, hanem elsősorban a gazdasági információ­k megkaparin­tásában aktív.

► Nem ma kezdődött a kínaiak nyomulása, de az oroszokat így sem pipálják le

 ??  ?? A kínaiak hosszú távra terveznek, így lassan szivárogna­k be, például a kulturális életen keresztül
Szépen, lassan
A kínaiak hosszú távra terveznek, így lassan szivárogna­k be, például a kulturális életen keresztül Szépen, lassan
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary