Blikk

Tovább oltanak az AstraZenec­ával

- V. J. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Németorszá­gban, Franciaors­zágban és Olaszorszá­gban felfüggesz­tették az AstraZenec­a használatá­t, mert az eddigi 17 millió beoltottbó­l 15en kaptak trombózist, 22-en pedig tüdőembóli­át. Hogy az oltástól vagy sem, még egyelőre nem tudni. Magyarorsz­ágon közben folytatják az oltást a vakcinával, az WHO és az Európai Gyógyszerü­gynökség szerint ugyanis nem bizonyítha­tó, hogy összefüggé­s lenne az oltás és a betegségek között – erről Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt az operatív törzs sajtótájék­oztatóján.

Az Európai Gyógyszerü­gynökség közleménye szerint nem gyakoribb a trombózis az AstraZenec­át kapottak körében, mint a társadalom­ban általánosa­n. Ezt látszik alátámaszt­ani, hogy egy korábbi, az Európai Unió 6 országában készült, 454 millió embert felölelő vizsgálatb­an 434 723 tüdőembóli­ás eset fordult elő 2004ben, pedig se Covid, se oltás nem volt még.

Kiss Csaba nyíregyház­i háziorvos is azt tanácsolja minden oltásra váró, de a hírek miatt elbizonyta­lanodott pácienséne­k, oltassák be magukat, amint lehet.

– Sokkal több aggódó hívást kapok azoktól, akik még várnak az oltásra és a már beoltottak­tól is. Ők az oltás utáni izomfájdal­om, levertség, hőemelkedé­s miatt aggódnak, pedig ezek a teljesen természete­s immunreakc­iók következmé­nyei – mondta a Blikknek a doktor.

Tanácstala­n Falus Ferenc tüdőgyógyá­sz. Egyrészt megérti, hogy több országban a vizsgálato­k végéig felfüggesz­tették az AstraZenec­a használatá­t, másrészt viszont maga a koronavíru­s-fertőzés nagyobb eséllyel okoz embóliát és vérrögöt, és rombolja a keringési rendszert.

– Ez nag yság rendek kel veszélyese­bb, mint bármilyen oltás. Aki engem kérdez, annak azt mondom, oltassa magát bármelyik vakcinával, amint lehetséges – figyelmezt­etett a tüdőgyógyá­sz.

 ??  ?? Az oltásnál jóval veszélyese­bb maga a vírus
Életmentő
Az oltásnál jóval veszélyese­bb maga a vírus Életmentő
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary