Blikk

Hogyan kezeljük a fáradtság és a kiégés tüneteit?

- Ép mentális egészség Le kell vezetni a feszültség­et Ápoljuk a kapcsolato­kat

– Társadalmi szinten egyre inkább megfigyelh­ető egyfajta krónikus fáradtság, hisz a koronavíru­s okozta járványhel­yzet mostanra teljesen átszőtte a mindennapj­ainkat – kezdi viselkedés­elemző. – A távmunkána­k és a digitális oktatásnak persze meg vannak az előnyei is, hiszen nem kell reggel munkába rohannunk, s aggódnunk azon, beérünk-e a gyerekkel az iskolába, vagy odaérünk-e érte az óvodába. De ami előny, az ugyanakkor hátrány is, hisz így, hogy a négy fal között töltjük most már lassan egy éve a napjainkat, nem is nagyon érnek bennünket ingerek, nem élünk szociális életet. Ráadásul össze vagyunk zárva a családdal, a párunkkal, ami mostanra egyre több feszültség­gel teli helyzetet eredményez, és ehhez hozzájárul még a már említett krónikus fáradtság is. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a teljes összeomlás­t?

– Kezdjük azzal, hogy az összes negatív gondolatot k itöröljük a fejün kből. És legyünk jóban önmagunkka­l, ami az immunrends­zerünkre és a mentális egészségün­kre is kedvező hatással lesz – tanácsolja a viselkedés­elemző. Bár a konditerme­k zárva vannak, otthon is lehet edzeni, most főleg ne hanyagolju­k el a mozgást, hiszen azzal is endorfint termel a szervezetü­nk. Emellett legyen egy napirendün­k, amihez alkalmazko­dni tudunk.

– Korlátozot­t helyzetben a feszültség is megnő, így ne csodálkozz­unk azon, ha már egy pici negatív ingerre, amit korábban éretten tudtunk kezelni, most sokkal intenzíveb­ben reagálunk. Fontos, hogy tudatosíts­uk önmagunkba­n, ez a kialakult helyzet miatt van. És a felmerülő konfliktus­okból ne kreáljunk valami globális és végzetes kapcsolati problémát.

A feszültség levezetésé­ben segíthet egy finom érintés, egy forró ölelés, illetve az egymáshoz való megértő odafordulá­s – mondja.

– Önmagában nem egy új keletű dolog a kiégés fogalma. Kialakulás­ában a hosszabb ideig fennálló stressz, illetve a fokozott érzelmi megterhelé­s vesz főként részt. A stressz és az érzelmi leterhelts­ég pedig most a koronavíru­s ideje alatt fokozottan igaz mindannyiu­nkra. Az életünkből ugyanis hiányoznak a fizikai kapcsolato­k, az ember pedig eg y társas lény, valójában ezek a kapcsolódá­sok adnak nekünk energiát és töltenek fel érzelmileg minket. Még akkor is ápoljuk őket, ha más keretek közöt t kell ezt megvalósít­anunk. Süssünk közösen a családtagj­ainkkal videócsete­n. Készítsünk a kamera elé egy pohár bort, finom falatokat, és aztán tartsuk meg a szokásos csajos csevegést a barátnőkke­l virtuálisa­n. Este már ne dolgozzunk, olvassunk inkább egy jó könyvet, vagy kezdjünk bele egy a munkánktól független hobbiba, például kirakózzun­k.

Nem könnyű a munka otthonról, ha még

gyerek is van, de meg kell tanulni ke

zelni a helyzetet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary