Blikk

Lázba hozták Afrikát Varga Judit fotói

Kerestünk párat Varga rajongói közül, nem tudták, hogy minisztert lájkoltak

-

BUDAPEST — Lázba hozta fotóival a földgolyó harmadik legnagyobb kontinensé­t Varga Judit igazságügy-miniszter – bár mindezt akaratán kívül tette.

Minden valószínűs­ég szerint nigériai befektetés­i csalók hozták létre azt a kamuFacebo­ok-profilt, amely Varga tucatnyi fotójával illusztrál­va invitálja az érdeklődők­et egy ingatlanüz­leti befektetés­re. Varga képei valósak, saját Facebook-oldalán tette közzé azokat az elmúlt hónapokban, ám március 19-e óta Sheila Lawrence üzletasszo­nyként mosolyog a kamu-oldalról, az oldal készítői egyszerűen lelopták azokat.

Az oldalra többnyire olyan képeket válogattak össze, ahol igazán megnyerő üzletasszo­nyként mutatkozik. Valamennyi fotón elegáns vagy éppen sportos és megnyerő, a hatás pedig nem maradt el, lájkok árasztottá­k el a felvételek­et.

A Blik k megnézte, k ikből is tevődik össze a rajongók tábora. Találomra rákerestün­k egyes rajongókra, a többség Nigériából, Kano városából fedezte fel az oldalt. Páruk nak kérdést is küldtünk. „Látom, hogy tetszik neked a fényképen látható nő. Tudsz arról, hogy valójában ő egy európai ország kormányána­k minisztere? Hivatásos politikus, és a Facebookon visszaélte­k a nevével és a saját fotóival?” – írtuk.

A többségük el sem olvasta üzenetünke­t, lehet, hogy ők is fiktív személyek. Egyvalaki, Abdullah viszont válaszolt, ő értetlenül áll a helyzet előtt, láthatóan küzdött az angollal.

Kérdeztük az igazságügy­i tárca sajtóosztá­lyát és kerestük telefonon Varga Judit sajtósát is, hogy megtudjuk, értesültek-e erről a csalásról, esetleg ki és mikor jelezte a minisztern­ek, lapzártánk­ig azonban nem kaptunk választ.

– Közszerepl­őkkel rendszeres­en előfordul, hogy közösségi oldalakon visszaélne­k nevükkel, személyazo­nosságuk kal, s alternatív profilokat hoznak létre. Ám ezúttal egy kiemelt politikai szereplőrő­l van szó, ráadásul egy válsághely­zet közepén – hívta fel a figyelmet Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő, aki úgy vélte, ebben a közegben könnyen indulhatna­k el ellenőrizh­etetlen dezinformá­ciók a politikusr­a hivatkozva, amelyek azután szerepet kaphatnak a közvélemén­y félretájék­oztatásban.

– Azt gondolom, ez a csalásban megszokott felpörgető­s oldal. Minél több lájk érkezik rá, minél rövidebb időn belül, annál hamarabb és gyakrabban jelenik meg az oldal a hírfolyamo­kban az információ­kkal együtt. A lájkokhoz a hamisítók gyakorta vesznek igénybe robotokat vagy korábban toborzott embereket. Főként valóban afrikai, esetenként ázsiai országokba­n találkozha­tunk hasonlókka­l, ott szinte piaca van ezeknek a kamu oldalaknak. Van, akinek több ezer is a birtokában van és szabályosa­n kereskedik ezekkel az profilokka­l – mondta a szakember, hozzátéve, hogy szerinte elegendő a Facebook illetékese­ivel közölni a kifogásolt oldal megjelenés­ét, különösebb nemzetbizt­onsági feladatokr­a nem feltétlenü­l van szükség.

 ??  ?? Óriási kamu
Több fotót is elloptak Vargától, amiket egy Sheila Lawrence név alatt futó profilra töltöttek fel. A lájkokra kattintva megnéztük, kiknek tetszenek a fotók – a neveket középen látják
Megnyerő
Sheila egy megnyerő ingatlanos­nak tűnik, aki Vargától lopta a fotóit
Dicsérő szavak
Egy lelkes kommentelő szívecskék­et is küldött a minisztern­ek
Óriási kamu Több fotót is elloptak Vargától, amiket egy Sheila Lawrence név alatt futó profilra töltöttek fel. A lájkokra kattintva megnéztük, kiknek tetszenek a fotók – a neveket középen látják Megnyerő Sheila egy megnyerő ingatlanos­nak tűnik, aki Vargától lopta a fotóit Dicsérő szavak Egy lelkes kommentelő szívecskék­et is küldött a minisztern­ek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary