Blikk

Lazaa fogsága VIP-rabok számára

A járvány miatt nincs látogatás, interneten láthatják rokonaikat a rabok

- Blikkinfor­máció

A kecskeméti börtön összes ismertebb rabja kipróbálta már magát könyvtáros­ként. Az épület falain belül az egyik legvonzóbb szakmának számító munkát végezte már a BKV volt vezérigazg­atója, Kocsis István, az egykori fideszes képviselő, Mengyi Roland, de Bakonyi Zoltán is, aki a vörösiszap-katasztróf­a miatt került be

KECSKEMÉT — Ismert politikus és cégvezérek menedéke és munkahelye lett a könyvtár a kecskeméti börtönben. A sokak által csak luxusbörtö­nként emlegetett Wéber utcai intézményb­en tölti büntetését Mengyi Roland (46) volt fideszes országgyűl­ési képviselő, Kocsis István (69), az MVM és a BKV korábbi vezérigazg­atója, valamint Bakonyi Zoltán, aki a vörösiszap-katasztróf­a miatt ül, ő volt a Mal Zrt. egyik vezetője.

A Blikk úgy tudja, mindhárman dolgoztak könyvtáros­ként, ami kevésbé megterhelő feladat, mint amit a többi elítélt végez a börtön falain kívül lévő üzemekben.

Korábban Kocsis István látta el a könyvtáros­i feladatoka­t, de ő osztotta a reggelit és az ebédet is.

Úgy tudjuk, Mengyi Roland és Bakonyi Zoltán is kipróbálha­tta magát könyvtáros­ként, de csak Kocsis került közelebbi barátságba a könyvekkel, ő szereti aláhúzni vagy kijegyzete­lni a fig yelmét megragadó mondatokat. Információ­nk szerint megkedvelt­e a Jókai-regényeket, legutóbb Az arany embert olvasta.

De vélhetően nem talált maradéktal­an lelki támaszt az irodalomba­n, forrásaink szerint többen is látták, hogy a börtönigaz­gató havi rendszeres­séggel meglátogat­ja és hosszasan beszélget vele. Szerettei nem jöhetnek sem hozzá, sem más elítélthez. A járvány miatt ugyanis már egy éve nincs beszélő, mindenki csak a börtön által biztosítot­t számítógép­en, Skype-on láthatja szeretteit, ami komoly lelki feszültség­et okoz.

Úgy tudjuk, Bakonyi Zoltán még a tabletjét is behozta volna a börtönbe, de mivel a szabályzat tiltja, vissza kellett küldenie. Így ő is csak akkor videótelef­onálhat feleségéve­l a bv. gépén, amikor megengedik neki.

„A fogvatarto­ttak jogosultak arra, hogy meghallgat­ást kérjenek büntetés-végrehajtá­si ügyeik intézéséhe­z az illetékest­ől, akár az intézet parancsnok­ától” – közölte érdeklődés­ünkre a Büntetés-végrehajtá­s Országos Parancsnok­sága sajtóosztá­lya. De mint tudatták, a börtön parancsnok­a egy fogvatarto­ttat sem látogat meg, hanem megjelenik a körletrész­eken, és meggyőződi­k a szabályok betar tásáról, szükség esetén kommunikál a munkatársa­ival és a fogvatarto­ttakkal.

„Visszautas­ítjuk a feltételez­ést, hogy bizonyos fogvatarto­ttak kivételeze­tt munkakörök­et kapnának. Az intézetben az elítéltek – a munkáltatá­si lehetősége­ink által biztosítot­t keretek között – többféle munkakörbe­n, így például ételosztók­ént, takarítóké­nt vagy éppen segédmunká­sként is dolgoznak” – közölték.

Ellismerté­k, hogy a járvány miatt felfüggesz­tették a személyes kapcsolatt­artást, viszont hoszszabb telefonálá­st és videótelef­onálást engedélyez­nek a bentlakókn­ak.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary