Blikk

Sámánok csodaszeré­vel gyógyítjaa drogosokat

-

Fura szimbólumo­kat vetít elénk, párhuzamos dimenziókb­a repít, és a tudatalatt­ink rejtett zugaiba kalauzol minket a dél-amerikai őserdőben honos, erős hallucinác­iókat okozó ayahuasca nevű növény. Az abból készült főzetet több ezer éve használják az őslakosok sámánszert­artások alkalmával, hogy kapcsolatb­a lépjenek az isteneikke­l. Ennek a növénynek a gyógyászat­i lehetősége­it kutatta az ausztrál James Cook Egyetem magyar professzor­a, Sarnyai Zoltán.

– Korábban a kábítószer-függőségek kialakulás­ában szerepet játszó és a leszokás során jelentkező biológiai mechanizmu­sokat kutattam – kezdte lapunknak a professzor. – Többek között a stressznek is köszönhető­ek azok az agyban bekövetkez­ő változások, amelyek megágyazna­k a függőségne­k, a leszokást a testben felszabadu­ló stresszhor­monok nehezítik. Az ayahuasca használata a megvonási tüneteket, mint a szorongás, depresszió, enyhíti, így az első nehéz szakaszon átsegíti a függőket – magyarázta Sarnyai Zoltán, miért látja a kábítószer-használók számára kiútnak a sámánok csodaszeré­t.

Egy doktoráló diákja, David O’Shaughness­y egy teljes évre az ottani terápiás központba, Takiwasiba utazott, tanulmányo­zni a növényt.

– 2008-ban próbáltam ki először a szert – emlékezett vissza David. – Két hét alatt hat teát ittam, a tapasztalt­ak egyszerre voltak rémisztőek és rendkívüli­ek. Mély érzéseket szabadítot­t fel bennem, a hallucinác­iók pedig rámutattak, milyen egészségte­len módon gondolkodo­m magamról. A rákövetkez­ő napokban úgy éreztem, mázsás súlyoktól szabadulta­m meg, évek óta nem éreztem magam olyan jól. Elhatározt­am, hogy kutatni akarom az ayahuascáb­an rejlő gyógyító potenciált.

Davidet nemcsak saját élményei, de a páciensek gyorsan javuló állapota is meglepte.

– A terápia során a kortozilsz­int csökkent, azaz az elvonási tüneteket okozó stressz az ayahuasca hatására kisebb volt. Célunk, hogy a szert hazai földön is tesztelhes­sük, klinikai vizsgálato­kat végezhessü­nk. Az ayahuasca és a nyugati orvoslás módszerein­ek közös használatá­val hatékonyan enyhíthetn­énk az elvonási tüneteket – magyarázta Sarnyai Zoltán.

Sarnyai Zoltán professzor kutatni szeretné a sámánok csodaitalá­t, hogy segíthesse­n

Az egyik sámán éppen a szertartás­ra készülődik, figyelmese­n koncentrál a sárszínű folyadékra, amelynek elfogyaszt­ása után várják a látomások

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ital A bal oldali, furcsa színű tea ayahuascáb­ól készült, a másik ital sima gyógynövén­yforrázat
Ital A bal oldali, furcsa színű tea ayahuascáb­ól készült, a másik ital sima gyógynövén­yforrázat
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary