Blikk

14 év után újra magyar dobogós

-

Tizennégy év óta nem látott magyar siker született az országúti kerékpáros­ok World Tour sorozatába­n, Valter Attila (22) a harmadik helyen végzett a vasárnap véget ért Katalán körverseny utolsó, hetedik szakaszán.

E z t mege lőz ő e n , legutóbb még 2007ben volt magyar dob ogós W T-v iadalon, akkor Bodrogi László (44) szintén Spanyolors­zágban, a Vuelta a Espana 8. szakaszán lett ezüstérmes.

„Micsoda nap! Nagyon örülök életem első World Tour-dobogójána­k. A nehézkes kezdés után napról napra jobban éreztem magam, az önbizalmam is hamar megjött. További sikerekre vágyom, alig várom már a következő versenyeke­t, de most először is szeretnék több időt tölteni otthon” – írta a viadalt követően közösségi oldalán a tavalyi magyar körverseny­t, a Tour de Hongrie-t megnyerő Valter.

Az ősszel a francia Groupama-FDJ csapatához igazolt ver

Valter a katalán verseny utolsó szakaszán első World Tour-dobogóját ünnepelte senyző nem kezdett jól az egyhetes viadalon, de futamról futamra előrébb került. Három szakaszon is tartotta a tempót a szökevényc­soporttal, pénteken nyolcadikk­ént ért célba, vasárnapi harmadik helyével pedig feltette a koronát teljesítmé­nyére.

Valter összesítés­ben a 38. lett, ideje közel 28 perccel maradt el a végső g yőztes brit Adam Yatestől (28), ám a 25 éven aluli kerékpáros­oknál az előkelő, nyolcadik pozícióban zárt.

Vermes Albán február 3-án hunyt el, elvesztése nagyon megviselte nevelt lányát

Burián Katalin hátúszásba­n ott lehet Tokióban, elérte, amit nevelőapja kért

Két hónap sem telt el, mióta az Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin (26) elvesztett­e nevelőapjá­t, Vermes Albánt (†63). Az olimpiai és Eb-második mellúszó azt kérte tőle halálos ágyán, miatta ne hanyagolja az edzéseket, a munkát, mindent tegyen meg, hogy eljusson az ötkarikás játékokra. Katalin teljesítet­te óhaját: hiába marcangolt­a a fájdalom, kemény maradt, és az országos bajnokságo­n aranyérmes lett 50, 100 és 200 méter háton. Ez pedig azt jelenti, hogy készülhet Tokióra, ahogyan azt haldokló nevelőapja elképzelte.

Amikor a 200 döntőn elsőként ért célba, elsírta magát. Nem örömkönnye­k törtek fel belőle, mégis érzett valami megkönnyeb­bülést.

– Olyan, mintha jobban kapnék levegőt, akkora kő esett le a szívemről. Végre, hosszú idő után, őszintén tudok mosolyogni – mesélte lapunknak Burián. – Nagyon meg viselt a halála, de tudtam, hogy nem eshetek szét. Az edzésekbe temetkezte­m. Sajnos voltam már hasonló helyzetben, korábban a nagypapám elvesztésé­t is csak úgy tudtam feldolgozn­i, hogy kizárólag az úszásra koncentrál­tam. De nem biztos, hogy ment volna egyedül, hálás vagyok az edzőimnek, a csapattárs­aimnak és a családtagj­aimnak, hogy tartották bennem a lelket.

Vermes február 3-án hunyt el, alig eg y hét tel azután, hogy későn diagnoszti­zált, súlyos betegségge­l kórházba került. Mindenkit sokkolt az elvesztése, és az, hogy ráadásul ilyen rövid idő alatt legyűrte a betegség. Vermes igazi támasza volt nevelt lányának, a BVSC-Zugló sportolója persze azóta is sokat gondol rá.

– A versenyszá­mok előtt e sz e mb e jutot t a r ajt n á l. Mindeg y ik nél... Még mindig friss a seb, nap nap után együtt élünk a gyásszal. De úgy érzem, ha rágondolok, még jobban akarok, és erőt is tudok meríteni az emlékéből – fogalmazot­t Burián.

Ő és öccse, a vízilabdáz­ó

Megkönnyez­te kvótaszerz­ését Burián az országos bajnokságo­n

Gergely (23) életében tizenhat éven át volt biztos pont Vermes. A k kor is támasza volt, amikor nem sikerült kijutnia a 2016-os riói olimpiára, Katalint az a kudarc elképesztő­en megviselte, de nevelőapjá­nak is köszönhető­en talpra állt, és most valóra váltotta saját és Vermes nagy álmát, ott lesz Tokióban.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary