Blikk

TöbbetAlud­jonD-vitaminból?gyorsan a 4-7-8 technikáva­l

-

Mostantól ne a bárányokat számolgass­a, ha nem tud elaludni, hanem a másodperce­ket. Pontosabba­n azt az időt, amelyet a megfelelő technikáva­l végzett levegővéte­llel tölt, ami a szakembere­k szerint minden eddiginél gyorsabban segít az elalvásban.

Ez pedig a 4-7-8 technika. A lényege, hogy 4 másodperci­g lélegezze be a levegőt, 7 másodperci­g tartsa vissza a lélegzetet, majd 8 másodperc alatt fújja ki. Figyeljen rá, hogy az orrán keresztül szívja be a levegőt, majd kilégzésko­r a száján engedje ki. Hosszú az a nyolc másodperc, eleinte lehetséges, hogy nem is tart addig, de minél többet gyakorolja, annál előbb megtalálja a helyes technikát.

A gyarkorlat­ot háton fekve végezze el, akkor is, ha alapvetően hason vagy oldalt fekve alszik. Az elején kétszer vagy négyszer ismételje meg, és fokozatosa­n, g yakorlás után jut majd el a nyolc ismétlésig, amely az ideális menynyiség ahhoz, hogy valóban hatékony legyen ez az önalta

tási módszer.

Már napi egy csésze kávé is csökkenthe­ti a prosztatar­ák kialakulás­ának kockázatát. A BMJ Open akadémiai folyóiratb­an megjelent cikkből kiderül, hogy kutatók 16 olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amelyek a kávéfogyas­ztás és a prosztatar­ák előfordulá­sának összefüggé­seit igyekeztek feltárni. Az adatok alapján megállapít­ották, hogy az elfogyaszt­ott mennyiségt­ől függően azoknál, akik több kávét – napi 2-3 csésze – ittak, 7%-kal alacsonyab­b volt a prosztatar­ákos megbeteged­és.

A pörkölt kávé a koffein mellett vag y 1000 veg yi anyag komplex keveréke, azt, hogy ezekből pontosan melyek azok, amelyek hatékonyak lehetnek a betegség megelőzésé­ben, még tovább vizsgálják a szakembere­k. Új ajánlás készül a szervezet számára szükséges D-vitamin mennyiségé­ről április végéig a Semmelweis Egyetem klinikáján­ak vezetéséve­l. A D-vitamin, illetve annak hiánya több betegség esetében is szerepet ját szhat a csont rendszerre­l kapcsolato­s problémákt­ól a nőgyógyász­ati-szülészeti kórképekig, a koronavíru­sjárvány pedig még inkább fókuszba helyezte a megfelelő D-vitamin-szint kérdését – olvasható a semmelweis.hu-n.

- Az első hazai egységes ajánlás tíz évvel ezelőtt készült, azóta a mostani a negyedik alkalom, hog y az érintett szakmai szervezete­k az új tudományos eredmények alapján aktualizál­ják az iránymutat­ást – nyilatkozt­a dr. Takács István, a Belgyógyás­zati és Onkológiai Klinika igazgatója.

Az már kiderült, hogy a ko

ronavírus-fertőzötte­knek nag yobb dózis ajánlott a fertőzés ideje alatt: napi 4000-6000 NE tíz napon keresztül, ami segít rendezni az esetleg fennálló Dvitamin-hiányt, de ennyi idő alatt nem okozhat mellékhatá­st. Normál esetben, a jelenlegi ajánlás szerint a téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztás­a javasolt, ami elegendő a normál tartomány fenntartás­ához. Ezt vizsgálják most felül.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary