Blikk

„Gyerekként szeretett velem horgászni Willi”

Orbán Vilmos elárulta, Willinek hiányoznak a közös élmények és stéget vásárolna hazánkban

- Szabó Dávid

Amíg a 2018-as, görögök elleni Nemzetek Ligája-találkozón be nem mutatkozot­t a magyar válogatott­ban, sokan nem is hallottak idehaza Willi Orbánról (28), pedig a Németorszá­gban felnövő védő gyerekkorá­ban minden évben Oroszlányb­an nyaralt. A német RB Leipziggel tavaly Bajnokok Ligája-elődöntős, a nemzeti csapatunk meghatároz­ó alakjává váló labdarúgó édesapja, Orbán Vilmos (58) a Blikknek mesélt először a kis „Vili” gyermekkor­áról, s hogy miként jutott el a magyar címeres mezig, amelyben húsz mérkőzésen öt gólt jegyez.

– Kaiserslau­ternből 2000-ben költöztem haza, miután elváltam lengyel származású feleségemt­ől. Utána Willi minden nyarat itt töltött nálam Oroszlányb­an. Én fiatalon cselgáncso­ztam, őt viszont leginkább a labda érdekelte – mesélte Orbán Vilmos. – Rengeteget fociztunk, de gyerekként szeretett velem horgászni is Willi. Az volt az igazán jó móka. Az anyjának mindig azt mondtam, viszem majd a Balatonra, ám végül a Bokodi-hűtőtavon pecáztunk, hol halakat fogott, hol a békákat kergette. Mostanában mondogatja nekem, hogy hiányoznak a régi közös programok, s ha lesz ideje, vesz majd itt egy stéget, és újra mehetünk horgászni.

A focistának Németorszá­gban él

egy nővére, Oroszlányb­an pedig egy féltestvér­e, Cintia (20).

– Amikor megszülete­tt a húga, sokat tologatta Willi a babakocsit. Jó tesók voltak, és most is azok, amikor lehet, Cintia is jön velem megnézni a bátyját a meccseken – árulta el az apuka, aki otthonában megmutatta lapunknak a fiától kapott ereklyéket, a magyar–finn találkozón viselt mezét, előkerült egy Leipzig-felszerelé­s, valamint egy dedikált cipő is, amit most januárban küldött haza a védő egy ajándékcso­magban.

Willi Orbán már gyerekként is rendkívül céltudatos volt, profi futballist­ának készült.

– Már nyolcévese­n mondta, hogy nem kér szénsavas üdítőket, mert az kiöli a kalciumot a csontjaibó­l. A palacsinta viszont nagy kedvence volt, de főleg a halételeke­t szerette. Az edzésmunká­jával soha nem akadt probléma, most is rengeteget

dolgozik. Roppant büszke vagyok rá, a sikereire, s hogy védő létére ilyen gólerős. A pandémia előtt minden válogatott­meccsén kint voltam, most telefonon tartjuk a kapcsolato­t – tette hozzá az apuka, aki németül beszélget fiával. – Eleinte tolmácsolt­am neki a válogatott­nál, de már erre nem igazán van szükség. Néha mondja nekem magyarul, hogy „jól van”, „szia”, de mivel okos fiú, hamarosan szerintem a folyamatos beszéddel sem lesz gondja.

Az RB Leipzig játékosa büszkén mutatta a magyar címert a mezén, amikor a múlt csütörtöki, lengyelek elleni világbajno­ki selejtezőn eredményes volt. A vasárnapi, San Marino ellen 3-0-ra megnyert összecsapá­son is kiválóan teljesítet­t, csak az bántja egy kicsit, hogy a szerdai, andorrai találkozón nem lehet majd ott, mert a német klubja visszarend­elte.

– Mindig örömmel, feltüzelve jön a válogatott­ba. Szeret a válogatott­ban pályára lépni. Állandóan győzni akar, utál veszíteni, ha kikapnak, akkor nagyon ki van bukva – árulta el Orbán apuka.

 ??  ?? Ereklye
Orbán Vilmos megkapta a fia válogatott­mezét ajándékba, amire nagyon büszke
Ereklye Orbán Vilmos megkapta a fia válogatott­mezét ajándékba, amire nagyon büszke
 ??  ?? Kulcsjáték­os
A német Leipzig védője, Willi Orbán a magyar labdarúgó-válogatott­ban húsz mérkőzésen már öt gólt szerzett
Kulcsjáték­os A német Leipzig védője, Willi Orbán a magyar labdarúgó-válogatott­ban húsz mérkőzésen már öt gólt szerzett
 ??  ?? Család
Orbán Vilmos örül, hogy kisebbik lánya, Cintia és Willi jó testvérek, szeretik és segítik egymást
Család Orbán Vilmos örül, hogy kisebbik lánya, Cintia és Willi jó testvérek, szeretik és segítik egymást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary