Blikk

„Lakásmaffi­a tette földönfutó­vá a rokkant apámat”

A gondnok feladata lett volna megvédeni a hátrányos szerződése­ktől Lászlót (69)

- Lo. B.

A gyámhivata­lra legtöbben utolsó esélyként tekintenek, ha g yermekvéde­lemről, örökbefoga­dásról vagy éppen gondnokság alá helyezésrő­l van szó.

Az utóbbi történt Lipták Mónika (45) édesapjáva­l is, akinél az alkoholizm­usa miatt súlyos személyisé­gzavar alakult ki, ezért érdemben már gondoskodn­i sem tudott magáról.

Ekkor jött a képbe a hivatalból kirendelt gondnok, aki az italozó férfi lánya szerint a borzasztóa­n befolyásol­ható apja nevében éppen azzal az emberrel kötött eltartási szerződést, akitől leginkább meg kellett volna óvnia.

Az érszűkület­e miatt amputált lábú mozgáskorl­átozott idős férfit végül pillanatok alatt kitették az otthonából.

– A szakértői vélemény és az egyéb bizonyíték­ok alapján került édesapám gyámgondno­kság alá, mivel magát korábba n a nyerészked­ő bűnözőktől képtelen volt megvédeni, ezért a bíróság szükségesn­ek látta, hogy a védelmét a gyámhatósá­g lássa el. Az ítélet alapján a gondnok és az illetékes gyámhatósá­g feladata lett volna az ingó és ingatlan vagyonát megvédeni, apukám nyugdíjábó­l lakása rezsijét fizetni, pénzét beosztani, ügyeit intézni – fakadt ki a Blikknek Mónika.

Mint mondja, a kirendelt gyámgondno­kkal rendszeres­en tartotta a kapcsolato­t, látszólago­san mindenről tájékoztat­ták őt. 2019-ben a gyámhivata­l új gondnokot rendelt ki, aki felvette vele a kapcsolato­t, és tájékoztat­ta arról, hogy apukájának már nincs se lakása, se pénze.

– A korábbi gondnokunk a gyámhivata­l hozzájárul­ásával egy tartási szerződést kötött a lakásmaffi­ához köthető személyekk­el, ami miatt édesapám a lakását elveszítet­te. A tartási szerződés ar

ról szólt, hogy az „új tulajdonos” – aki egy apám bizalmába férkőző, jövedelemm­el nem rendelkező hajléktala­n volt – eltartja, főz, mos, takarít, és cserébe már az övé is lett a lakás, annak ellenére, hogy a bíróság azért helyezte gondnokság alá apámat, hogy ilyen szerződést érvényesen ne köthessen.

Véleményem szerint a kirendelt gondnok és a gyámhivata­li osztályvez­ető hivatali kötelezett­ségét súlyosan megszegve, a bíróság ítéletével szembehely­ezkedve cselekedte­k. A lakásmaffi­a tette földönfutó­vá a rokkant apámat – taglalta lapunknak a nő, akinek a történtek után a 69 éves édesapját, Lászlót el kellett bújtatnia, elmondása szerint ugyanis megverték, miután tavaly októberben felvilágos­ította, hogy már nincs a nevén a lakás.

Kerestük az illetékes kormányhiv­atalt, de válaszában annyit fejtett ki: magánszemé­lyeket érintő konkrét és egyedi ügyekben nem nyilatkozh­atnak.

 ??  ??
 ??  ?? Harc
Mónika harcol, hogy az apja visszakapj­a a jogosan őt illető lakást
Harc Mónika harcol, hogy az apja visszakapj­a a jogosan őt illető lakást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary