Blikk

Rejtélyes gén miatt nem alszik Orbán?

Egy gén felelhet azért, ha valaki az átlagosnál jobban bírja a kialvatlan­ságot

- V. J. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Megdöbbent­ően keveset, naponta mindössze négy órát alszik Orbán Viktor – erről maga a minisztere­lnök beszélt múlt heti interjújáb­an annak kapcsán, hogy nagyon leterhelte­k az egészségüg­yi dolgozók.

A kormányfő rendszeres­en pirkadat előtt kezdi munkanapjá­t, tanúsítják a Facebookol­dalán megjelenő videói is, amiken látszik, szinte még sötét van, amikor megérkezik az Operatív Törzs üléseire.

Orbánt nem a járványhel­yzet ébreszti ilyen korán, tíz évvel ezelőtt is téma volt, hogy beéri napi 3-4 óra alvással.

A k ialvatlans­ág a legtöbb embert kikészíti, kivéve, aki oly a n gé nt ör ö - költ, hogy szervezete té nyleg b e - éri feleannyi pihenéssel. Brit tudósok Thatcher-génnek nevezték el a politikai pályája alatt napi négy órát alvó egykori minisztere­lnökről. Hogy neki tényleg megvolt-e ez a genetikai adottsága vagy csak munkamániá­ja miatt volt fáradhatat­lan, nem tudni. A tudomány mindeneset­re már azonosítot­ta és el is nevezte a p.Tyr362His gént.

A Thatcher-gén kutatói 100 ikerpárt vizsgáltak, és azt találták, hogy azok a testvérek, akikben megvan a p.Tyr362His, ötórás alvás vagy alvásmegvo­nás után is negyven százalékka­l hatékonyab­bak a feladatmeg­oldásokban, mint az ikerpárjuk.

L ehetséges, hog y ilyen adottsága volt a legendásan keveset alvó volt Napóleonna­k (†51), aki szerint nyolc órát csak a bolondok alszanak, vagy Albert Einsteinne­k (†76) és a feltaláló Nikola Teslának (†86) is – utóbbi állítólag beérte napi 2-3 órával. Zacher Gábor (60) toxikológu­s se tölt sok időt az ágyban, azt mondja, egyetemist­a kora óta beérni 4-5 órával.

– Felébredek és nincs is szükségem többre. Még szabadság alatt sem, akkor legfeljebb nem kelek ki az ágyból, hanem olvasgatok. Az utóbbi egy évben sem az alváshiány­tól fáradtam el, hanem abban, hogy olyan világban élünk, amire pszichésen nem lehet átállni, nagyon kimerítő testileg és lelkileg a járványhel­yzet – mondta Zacher.

– Ha nem muszáj, alvásban inkább ne próbálják utánozni őket, mert a kialvatlan­ság megbetegít, hiszen többségünk­nek 7-9 óra alvásra van szükségünk naponta – figyelmezt­et G. Németh György címzetes egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A szakember szerint a városi életmód és az elektronik­us eszközök állandó használata miatt amúgy is egyre rövidül az alvásidő. Legártalma­sabb a három műszakos beosztás, mert összezavar­ja a szervezete­t, és nappal nem lehet úgy pihenni, mint éjjel. A magyarok egyébként világviszo­nylatban rossz alvók, de a pandémia csak rontott a helyzeten, összezavar­ta az alvási szokásaink­at. A jelenség annyira általános, hogy külön nevet is kapott, az alvászavar, vagyis inszomnia után Covid-szomniának hívják.

 ??  ?? Kevéssel is beéri
Orbán Viktor egy interjúban vallotta be, hogy naponta maximum négy órát alszik
Kevéssel is beéri Orbán Viktor egy interjúban vallotta be, hogy naponta maximum négy órát alszik
 ??  ?? Hajnalban már talpon
A minisztere­lnök sokszor már napkelte előtt megérkezik az operatív törzs ülésére
Hajnalban már talpon A minisztere­lnök sokszor már napkelte előtt megérkezik az operatív törzs ülésére
 ??  ?? Nincs rá szüksége
Zacher Gábor is megvan alvás nélkül, 4-5 órát szokott pihenni
Nincs rá szüksége Zacher Gábor is megvan alvás nélkül, 4-5 órát szokott pihenni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary