Blikk

Ez aztán a ráfizetés!

Felcsillan­t a remény, miután rákérdeztü­nk a banknál, felülvizs gálják Dorka ügyét

- V. J. Z.

BUDAPEST — Száznegyve­n százalékos kamatot kell fizetnie egy budapesti lakáshitel­es nőnek, miután tavaly, a járvány kitöréseko­r elfogadta a kormányzat­i segítséget és élt a hitelfizet­ési moratórium­mal.

Szekeres Dorkának (30) összesen 1,33 millió forintja bánja, hogy nem egész egy évig felfüggesz­tette a lakáshitel törlesztés­ét a járvány miatt. Ennyi költséget számított fel a bank arra az 1 millió forintra, amit a moratórium ideje alatt nem fizetett a havi törlesztés­sel.

Bárkinek a hírhedt uzsorások jutnak eszébe a számok hallatán, pedig nincs szó erről, minden törvényes. Nem csak Dorka járt így, sok lakáshitel­es ügyfél szembesülh­et azzal, hogy akár milliókkal megnőtt a tartozása a Covid alatt.

– Egy 50 négyzetmét­eres, nyolcadik kerületi panellakás­ra vettem fel a 18 milliós hitelt, két éve. A havi törlesztőm 95 ezer forint, a járvány azonban az én életemet is felforgatt­a, ezért kértem a moratórium­ot. Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen sokba kerül majd – kezdett bele Dorka az elképesztő történetbe.

A kormány minden hitelfizet­ő állampolgá­r számára lehetővé tette, hogy a vírus okozta rendkívüli gazdasági helyzetben átmenetile­g megszakíth­assa a törlesztés­t. Nem volt titok, hogy a moratórium idejére is kamatot számolnak a bankok, legtöbben azonban vélhetően nem néztek utána, mit is jelent ez a gyakorlatb­an.

Dorka azt hitte, csak elírás, amikor meglátta az éves elszámolás­t: az elmúlt 10 hónapban 1,33 milló forinttal emelkedett a hátralévő tartozása. Pontosabba­n, mivel a törvény értelmében a havi törlesztés összege a moratórium miatt nem változhat, a törlesztés­i idő növekedett meg 14 hónappal, ez az ő esetében 1,33 millió forintot jelent.

A bank a Blikk-kel azt közölte, hogy a szóban forgó kamatszint­ről az ügylet egyedi körülménye­inek ismerete nélkül is megállapít­ható, hogy nem lehet valós. Azt ígérték, ha Dorka újra felveszi a kapcsolato­t a bankkal, az ügyét kivizsgálj­ák.

Fülöp Norbert, a Bankmonito­r pénzügyi elemzője szerint Dorka azért fizet rá ennyire, mert a moratórium előtt nem sokkal vette fel a hitelt, és ilyenkor a törlesztés nagyobb részét még a kamat teszi ki. Kevésbé kap mellbevágó elszámolás­t, akinek már csak pár év van hátra a hitelből.

– Nagyon sokan szembesüln­ek majd hasonló helyzettel, ugyanis a lakáshitel­esek fele kérte a moratórium­ot. De ez még mindig jobb, mint ha a bank felmondja a fizetni nem tudók szerződésé­t, és egy öszszegben követeli vissza a kölcsönt – jegyezte meg a szakértő.

 ??  ?? Hiba volt
Dorka tíz hónapig nem fizette a hitelét, ez idő alatt 1,33 millióval emelkedett a tar
tozása
Hiba volt Dorka tíz hónapig nem fizette a hitelét, ez idő alatt 1,33 millióval emelkedett a tar tozása

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary