Blikk

Hősiesen harcolnak a betegekért

-

Hiteles képet fest az 51 éves férfi a kórházi állapotokr­ól, hálás az orvosoknak

BUDAPEST — Emberfelet­ti harcot vívnak az egészségüg­yi dolgozók a vírus és a rendszer anomáliái ellen – írja olvasónk, aki nem győz eléggé hálás lenni, hiszen megmentett­ék 51 éves édesapja életét.

A férfi két nap híján két hetet töltött egy budapesti kórház Covid-osztályán, a továbbiakb­an Zoltánként hivatkozun­k rá. Március 6-án oltották be először a koronavíru­s ellen, nem sokkal később pedig megfertőző­dött és kórházba került.

– Az első pár órában minden jól ment, délután háromkor vittek be, este hatra az öszszes eredményem megvolt. Közölték is velem, hogy felvisznek a fül-orr-gégészeti osztályra, ami most Covid-osztálykén­t működik. Körülbelül éjfélig vártam, addig senki sem jött értem, végül a saját lábamon sétáltam fel. Addigra már nagyon rosszul voltam, ezért nehezemre esik felidézni azokat a pillanatok­at, amik már fent, az osztályon történtek – kezdte, majd hozzátette: az orvosok és a nővérek az első perctől kezdve kifogásolh­atatlanul bántak vele. – Kaptam orron keresztül oxigént, ám hamar súlyosbodo­tt az állapotom, és erősebb áramlatúra volt szükségem. Ekkor már oxigénmasz­kot helyeztek fel – tette hozzá.

A férfi azóta már hazatérhet­ett: bár a tüdőgyulla­dása nem szűnt meg, szerencsér­e kórházi ellátásra már nem szorul, most otthoni karantén vár rá. Gyógyulása ellenére azt mondja, a szervezetl­enség több alkalommal is megmutatko­zott, míg ő a Covidosztá­lyon feküdt.

– Tényleg odafigyelt­ek rám, nem erről van szó. De nemegyszer előfordult, hogy a reggeli gyógyszere­met tizenegy óra után kaptam meg.

És többeken látszott, hogy nem a vérnyomásm­érés, a katétercse­re vagy az infúzióbek­ötés az a terep, ahol otthonosan mozognak. Természete­sen ez nem az ő hibájuk, hiszen akár évekig tartó tanulás és rutin kell ehhez. Később úgyis belejönnek. Az egyikőjük egyszer elmondta nekem, ő egyébként dietetikus, sosem végzett még olyan munkát, mint amit ott kellett – tette hozzá Zoltán.

Az Országos Kórházi Főigazgató­ság egyébként pár hete maga bejelentet­te, hogy egészségüg­yi tanuló és végzettség­ű önkéntesek jelentkezé­sét várják a koronavíru­s-járvány elleni védekezés segítésére – nem csoda hát, ha olyanok is dolgoznak a Covid-osztályoko­n, akik teljesen más területen szereztek szaktudást.

A leterhelts­ég miatt a mindennap beküldött főtt étel is többórás késéssel ért el a címzetthez. Lelkileg pedig nehézséget okozott az is, hogy sose tudta, ki megy oda hozzá. Mivel az orvosok, az ápolók, a nővérek, a segédápoló­k, a műtősök, a betegszáll­ítók és a takarítók is mind ugyanolyan védőfelsze­relésben voltak, lehetetlen volt őket megkülönbö­ztetni.

A férfi már otthon lábadozik, és az összes nehézség ellenére nagyon hálás az őt kezelőknek.

 ??  ?? Leterhelve
A kórházi dolgozók emberfelet­ti erőfeszíté­ssel mentik az életeket
Leterhelve A kórházi dolgozók emberfelet­ti erőfeszíté­ssel mentik az életeket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary