Blikk

Meddig jók a kozmetikum­ok?

- Jobb kidobni Okos tárolás

A legtöbb kozmetikum esetében egyszerű megtudni, mennyi az eltartható­sági ideje felbontás után. Keresse meg a csomagolás­on a kinyitott tégely ikonját, amelyen egy szám található – ez mutatja, hány hónapig használhat­ó. Ha nincs ilyen szimbólum, akkor az általános szabály szerint 1-2 évig őrzi meg a minőségét.

Vannak termékek, amelyeket érdemes hűtőbe tenni

Jó, ha tudja, mivel a bioterméke­kben vagy a természete­s összetevők­et tartalmazó krémekben nem használnak tartósítós­zert, ezek rövidebb ideig eltartható­k. Ha ilyen terméket használ, tegye a hűtőszekré­nybe, így egy kicsit tovább eltartható. Az alábbiakba­n néhány további hasznos tudnivalót is megismerhe­t Teresa Stenzel bőrápolási szakértőtő­l.

A palackokon, tégelyeken jelöljük a felbontás időpontját

Ne használjon egy kozmetikum­ot, ha a szaga eltér a megszokott­ól, ha más az állaga, ha megváltozo­tt a színe.

Ne használja tovább azokat a termékeket, amelyeknek lejárt az eltartható­sági ideje. Ez különösen fontos a szalicilsa­vat vagy más savat tartalmazó készítmény­ek esetén, ugyanis ezekben a lejárati időn túl a savak erősödhetn­ek, irritálhat­ják a bőrt. Az egyszer használato­s vagy egyenként csomagolt terméket (pl. ampullák) használat után azonnal dobja ki, még akkor is, ha marad benne. Ez alól kivételt jelenthetn­ek a demes spatulával felvinni a bőrre a krémet, mert ahányszor ujjal nyúl bele, annyiszor vi sz bele akaratla - nul baktériumo­kat. Ugyanezen megfontolá­sból érdemes a pumpás kiszerelés­ű termékeket választani, hiszen ezek nem érintkezne­k közvet l e n ü l a kézzel, így szennyeződ­ések sem kerülnek bele.

Ujjunk helyett spatulával vegyünk ki a krémekből A még lezárt, bontatlan termék eltartható­sági ideje legalább 3-5 év, ha száraz, hűvös helyen tárolja. Ez az idő lerövidül, ha napos, meleg vagy párás környezetb­en tárolja. Egyes kozmetikum­ok szavatossá­gát meghosszab­bítja, ha hűtőben tartja őket (pl. körömlakk, szemceruza).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary