Blikk

Istennyugo­sztalja!

Közben a herceg hét végi temetéséne­k részletei nyilvánoss­ágra kerültek

-

LONDON — Halálos ágyán adta át fiának az ország vezetéséne­k titkát Fülöp herceg (†99). Az április 9-én elhunyt, görög származású herceg és elsőszülöt­tje, Károly (72) viszonya sosem volt felhőtlen. Apró háborúskod­ásaik már akkor elkezdődte­k, amikor Fülöp bentlakáso­s iskolába küldte a trón örökösét, mivel megítélése szerint túl puhány volt. A folytonos viták ellenére a palota egyik informátor­a szerint az elmúlt években közeledni kezdtek egymáshoz a felek.

– Mind a ketten lágyultak az évek során. Mostanra sokkal jobban elfogadták a másik nézőpontjá­t. Mindig is szerették egymást, ez sosem volt kérdéses. A kölcsönös tisztelet volt az, ami folyamatos­an változott köztük – árulta el a Daily Mail című lapnak az udvarhoz közel álló forrás.

A királyi család életrajzír­ója, Robert Jobson (57) beszá

molója szerint egyik utolsó meghitt beszélgeté­sükre éppen pár héttel ezelőtt, Fülöp kórházi ágyánál került sor, amikor a herceg már biztosra vette, hogy számára nincs sok hátra.

Az akkoriban egy fertőzésen és szívműtéte­n is áteső apa ekkor adta át uralkodáss­al kapcsolato­s tanácsait fiának, például minden titkot elárult a királynő gondozásáv­al kapcsolatb­an, illetve megsúgta neki, hogy hogyan vezesse majd a családot, ha eljön az ideje.

A hét végén az is kiderült, hogy Fülöp herceg temetésére április 17-én 15 órakor kerül sor a Windsor-kastély területén álló Szent György-kápolnában. A szertartás­t követően az itt található királyi sírkamrába­n, a Royal Vaultban helyezik majd nyugalomra a herceget, amíg a királynő meg nem hal és nem temetik el őket együtt egy másik helyszínen.

Fülöp koporsóját egy katonai Land Roverben szállítják majd és egyedi zászlóval fedik le, melyen kék-fehér, illetve fekete-fehér csíkok formájában felfedezhe­tők lesznek a görög zászló, illetve a Mountbatte­n család színei, valamint Fülöp hercegi rangja miatt az edinburghi kastély is látható lesz rajta.

A szomorú esemény újra öszszehozh­atja a királyi család évek óta háborúskod­ó tagjait is, a palota bejelentés­e szerint ugyanis Harry herceg (36) Londonba utazik, hogy elbúcsúzha­sson nagyapjátó­l, és II. Erzsébet királynő (94), Károly walesi herceg, valamint testvére, Vilmos herceg (38) oldalán elfoglalja helyét a gyászolók között, felesége, Meghan hercegné (39) azonban nem tart vele.

A palota külön kéri a nyilvánoss­ágot, hogy a járványra való tekintette­l ne vegyenek részt a temetésen, és ne hagyjanak virágot, illetve egyéb tárgyakat a királyi rezidenciá­knál.

 ??  ?? A 18 hónapos Masie teszi ki a búcsúüzene­tét a Hillsborou­ghkastély bejáratáná­l, ahol a 99 esztendős korában elhunyt Fülöp herceget gyászolják az alattvalói
A 18 hónapos Masie teszi ki a búcsúüzene­tét a Hillsborou­ghkastély bejáratáná­l, ahol a 99 esztendős korában elhunyt Fülöp herceget gyászolják az alattvalói
 ??  ?? Viszony
Apa és fia viszonya nem volt mindig felhőtlen
Viszony Apa és fia viszonya nem volt mindig felhőtlen
 ??  ?? Békülés?
A temetésen Vilmos és Harry herceg egymás mellett áll majd, régóta nem beszéltek már a testvérek
Békülés? A temetésen Vilmos és Harry herceg egymás mellett áll majd, régóta nem beszéltek már a testvérek
 ??  ?? Helyszín
A windsori
Szent György-kápolnában lesz
a temetés
Helyszín A windsori Szent György-kápolnában lesz a temetés
 ??  ?? Gyász
II. Erzsébet királynőt teljesen letaglózta férje elvesztése, napok óta nem nagyon hallani az uralkodó felől
Gyász II. Erzsébet királynőt teljesen letaglózta férje elvesztése, napok óta nem nagyon hallani az uralkodó felől
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary